Inflaciona očekivanja do 2019. godine stabilna 1Foto: Bojan Cvejić

Inflacija će u junu 2018. godine iznositi 3,1 odsto, pokazuju ankete o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora.

Privrednici su nešto pesimističniji i očekuju da za godinu dana inflacija dostigne 3,5 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije.

Slično kretanje cena bankari i privrednici očekuju i do juna 2019. godine. Finansijski sektor procenjuje da će inflacija biti tri odsto u junu 2019. dok privrednici očekuju rast cena od 3,5 odsto. NBS ističe da se obe projekcije kreću unutar ciljanog koridora centralne banke od 1,5 do 4,5 odsto. Zanimljivo je da očekivanja stanovništva značajno odstupaju od procena bankara i privrednika. Naime, građani su u anketi pretežno izrazili strepnju da će inflacija iznositi pet odsto.

Slična očekivanja ima i Odeljenje za ekonomska istraživanja Inteza banke. Prema projekcijama banke, prosečna godišnja stopa inflacije biće 3,4 odsto u 2017. godini, dok se u 2018. očekuje njeno smanjenje na 3,2 odsto.

– Rast inflacije u prvoj polovini godine bio je, između ostalog, i posledica jednokratnih uticaja poput rasta cena hrane usled lošije poljoprivredne sezone i oporavka svetske cene nafte. U prilog tome ide i činjenica da se bazna inflacija tokom ove godine kretala oko dva odsto, što je znak da su inflatorni pritisci privremenog karaktera. Sa izlaskom ovih jednokratnih poskupljenja iz međugodišnjeg obračuna inflacije, sledeće godine očekujemo i niži nivo inflacije od trenutnog – objašnjavaju analitičari ove banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari