Glasovi investitora na Ljubljanskoj berzi ponovo su prošle nedelje utihnuli. Značajne deonice gubile su na vrednosti, a pojedine deonice izgubile su više od dva odsto svoje vrednosti. Tržište je u januaru već drugi put doživelo korekciju koja ne plaši investitore. Tržišna anomalija registrovana pre dve sedmice, kada su deonice skliznule, ispravljena je poslednjeg dana kada je nastavljen moćan rast.

Glasovi investitora na Ljubljanskoj berzi ponovo su prošle nedelje utihnuli. Značajne deonice gubile su na vrednosti, a pojedine deonice izgubile su više od dva odsto svoje vrednosti. Tržište je u januaru već drugi put doživelo korekciju koja ne plaši investitore. Tržišna anomalija registrovana pre dve sedmice, kada su deonice skliznule, ispravljena je poslednjeg dana kada je nastavljen moćan rast. Investitori žele da posle pada usledi rast, pa slobodnim sredstvima negativnu korekciju prate sa simpatijama – kupuju deonice jeftinije i nadoknađuju propušteno. Pregled trgovanja u januaru mami osmeh na licu investitora. Indeks šest najlikvidnijih deonica ostvario je porast od gotovo 15 odsto, što je znatno više od onoga što su investitori mogli zamisliti na početku godine. Svakako je određena lavina oduševljenja ulila informacija od prošle godine o prodaji dela u Merkurju.
Investitori su prvih dana hladno lovili retke deonice ponude pa se ta priča nije razvila u preuzimanje kako su neki očekivali. Uprkos tome, na tržištu je krenuo novi talas optimizma koji je povezan sa uvođenjem evra. Treba uzeti u obzir i povećanu aktivnost stranih investitora, pa se povećavaju pozicije priznatih investicionih banaka. Konačno su ulagači s nalozima za deonice najvećeg berzovnog preduzeća ostvarili dobrih 16 odsto, a za sličan skok zaslužne su deonice Telekoma, Gorenja, Luke Koper i Petrola.
Slovenačko tržište nije jedino koje je priredilo pozitivno iznenađenje svojim investitorima. S dobrim rastom lako se mogu pohvaliti hrvatsko i srpsko tržište, a nadprosečan rezultat kao i prošle godine pratimo i u Bosni i Hercegovini. Investitori se lako vesele ulasku u novu godinu jer su bez posebnih informacija deonice bitno porasle. Sada dolazi mesec osetljivih novosti jer će preduzeća početi da objavljuju svoj poslovni rezultat za prošlu godinu i planove za iduću godinu što će uticati na trgovanje u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari