Ispunjen proizvodni plan 1

Proizvodni učinak instalisanih termokapaciteta u Kostolcu u prvom kvartalu bio je u skladu s planom i četiri bloka proizvela su oko 1,75 milijardi kWh električne energije.

Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije ogranka „TE-KO Kostolac“, izjavio je da se plan proizvodnje ostvaruje uz veliko zalaganje zaposlenih.

– Ispunili smo proizvodni cilj koji je bio postavljen. I TE „Kostolac A“ i TE „Kostolac B“ ispunile su predviđene tromesečne proizvodne zadatke. U TE „Kostolac A“ je od početka januara pa do kraja marta ukupno proizvedeno 517 miliona kWh, što predstavlja potpuno ostvarenje plana za ovu termoelektranu. U istom periodu u dva bloka TE „Kostolac B“ proizvedeno je oko 1,23 milijarde kWh, kao što je planom i predviđeno, rekao je Marković. U zimskom periodu se u termokapacitetima kostolačkog ogranka „Elektroprivrede Srbije“ proizvodi i toplotna energija za grejanje.

– Tokom zimskog perioda, termoelektrana „Kostolac A“ ima dvostruku ulogu. Osim primarne funkcije proizvodnje električne energije, u zimskim mesecima obaveza je i da se obezbeđuje toplotna energija za daljinski sistem koji pokriva Požarevac, Kostolac, kao i naselja u njihovoj okolini. Grejna sezona traje uvek do polovine aprila, nakon čega se termoelektrane vraćaju svom primarnom zadatku, istakao je direktor Marković.

Toplotna energija za sve

Tokom nekoliko prethodnih godina, toplifikaciona mreža nije se ograničavala samo na širenje u gradskim naseljima već je daljinsko grejanje omogućeno i u seoskim naseljima koja se nalaze u okruženju termoelektrana i kopa. Zahvaljujući obezbeđenom sistemu za daljinsko grejanje, najveći broj individualnih ložišta je ugašen, što poboljšava kvalitet vazduha u zimskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari