Na prošlonedeljnom trgovanju na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet od 8,9 miliona KM a realizovano je 2.691 transakcija. Od ukupnog prometa akcijama na berzanskoj kotaciji PIF-ova ostvareno je 4,2 miliona KM , što predstavlja 47,2 odsto od ukupnog prometa. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS je tokom ove sedmice izgubio je na vrednosti 2,3 odsto.

Na prošlonedeljnom trgovanju na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet od 8,9 miliona KM a realizovano je 2.691 transakcija. Od ukupnog prometa akcijama na berzanskoj kotaciji PIF-ova ostvareno je 4,2 miliona KM , što predstavlja 47,2 odsto od ukupnog prometa. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS je tokom ove sedmice izgubio je na vrednosti 2,3 odsto. Indeks fondova FIRS ostvario je pad vrednosti od 2,8 odsto, dok je indeks za preduzeća iz sistema Elektroprivrede zabeležio pad od 0,8 odsto.
Od akcija na slobodnoj berzanskoj kotaciji najveći promet zabeležile su akcije Telekoma Srpske kojima je ostvaren obim prometa od 345.032 KM. Prosečna cena akcija Telekoma Srpske na trgovanju u petak bila je 2,9 KM, što je za 6,5 odsto niža cena u odnosu na prethodnu nedelju. Od akcija na berzanskoj kotaciji – kotacija PIF-ova najveći promet zabeležile su akcije BLB-profit (obim prometa premašio 1,7miliona KM) mada je zabeležen pad cene tih akcija od 4,2 odsto – na trgovanju u petak akcije BLB-profit imale prosečnu cenu od 28,8 KM po akciji.
Prošlonedeljni dobitnik među fondovima su akcije PIF Jahorina Konseko čija je cena porasla za 6,9 odsto i u petak se njima trgovalo po prosečnoj ceni od 10,7 KM po akciji. Gubitnik sedmice kod akcija fondova su akcije VB fond, koje su izgubile na vrednosti 10,5 odsto i trgovanje završile sa prosečnom cenom od 12,1 KM po akciji. Od akcija na slobodnom berzanskom tržištu najveći promet je ostvaren sa akcijama Rafinerije nafte iz Bosanskog Broda ( 560.437 KM) a cena akcija te kompanije je u toku sedmice beleži pad vrednosti od 2,6 odsto, i poslednjeg dana trgovanja dostigla je cenu od 1,9 KM po akciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari