Jasnić se i dalje predstavlja kao predsednik USSS 1Foto: Medija centar

Iako je prvostepenom sudskom odlukom potvrđeno da je Siniša Jasnić smenjen sa mesta predsednika Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, on je nastavio da vrši pripreme za Univerzitetske sportske igre koje bi u Beogradu trebalo da se održe 2020. godine.

Odgovarajući na pitanje Danasa šta će se desiti sa tom manifestacijom ako se pravosnažno potvrdi da je nelegalno na tom mestu, Jasnić kaže da je „uveren kako će u drugostepenom postupku ili na apelaciji dokazati kako je u pravu“, ali kaže i da je „spreman da podnese sve konsekvence ukoliko odluka suda bude drugačija“. Takođe, tvrdi da će i do početka igara biti izgrađen nacionalni sportski centar na Bežanijskoj kosi, iako idejno rešenje za taj objekat, tek izrađeno, još nije prošlo vladu niti je ušlo u proceduru predviđenu Zakonom o izgradnji.

– Sve velike zemlje žele da imaju nacionalni centar za sportove i verujem da ćemo i mi moći da ga izgradimo. Ponudio sam varijantu da evropske institucije finansiraju polovinu, a da drugi deo obezbedi Vlada Srbije – objasnio je Jasnić.

On je na jučerašnjoj konferenciji za medije pokušao da objasni kako je došlo do sukoba sa rektorkom Beogradskog univerziteta Ivankom Popović oko učešća studenata na nedavno održanim igrama u portugalskom gradu Koimbra. Tvrdi da je rektorka zabranila studentima da učestvuju na tom nadmetanju, ali da su se oni ipak prijavili, što je prema njegovim rečima, u skladu sa statutom Evropske univerzitetske sportske asocijacije, pa je tako delegaciju Srbije činilo stotinak studenata, 18 zvaničnika i sedam sudija. Jasnić je negirao tvrdnje da neki od takmičara nisu imali pravo da učestvuju jer ili nisu studenti ili prelaze starosnu granicu za tu manifestaciju. Imao je objašnjenje i za činjenicu da među zvaničnicima nije bila rektorka BU.

– Popović je imenovana za rektorku, ali na dužnost stupa u septembru. Ona je za ove studentske igre sama sebe delegirala a potom sama otkazala učešće. Da je bila prisutna, prepustio bih joj da ona ponese zastavu koja nam je predata kao organizatorima sledećih igara – rekao je Jasnić.

On je potvrdio Danasu i da je u svojstvu građanina dao izjavu u policiji gde se po prijavi Fakulteta za fizičku kulturu vodi istraga o poreklu više lažnih diploma tekvondo trenera u čiju su autentičnost posumnjali u Beogradskom tekvondo savezu. Jasnić tvrdi da je tu istragu ka njemu usmerio bivši generalni sekretar Tekvondo saveza Srbije.

Gde je novac
Podsetimo, „slučaj Jasnić“ postao je aktuelan početkom ove godine, kada su delegati Skupštine USSS shvatili da je on kao predsednik te organizacije, u njeno ime osnovao preduzeće „EUI Beograd 2020“ i sebe postavio za direktora iako takva odluka nije bila doneta na organima. Odmah nakon osnivanja tog preduzeća, Ministarstvo omladine i sporta prebacilo mu je 143 miliona dinara na ime organizacionih troškova za sportske igre 2020. godine. Najveći deo tog novca, više od pola miliona evra, odmah je prebačeno u Sloveniju, na račun EUSA gde je navodno urađen master plan igara. Gde se razlio ostatak novca još nije utvrđeno, iako je dokumentaciju dobilo i tužilaštvo i BIA. Zbog sukoba sa članovima Skupštine, krajem marta Jasnić je zakazao novu sednicu, ali joj nije prisustvovao zbog navodno hitnog putovanja u Sloveniju. Od ukupno 15 delegata USSS-a, 12 je bilo prisutno na toj sednici, i jednoglasno odlučilo da smeni Jasnića i sa mesta predsednika i kao direktora preduzeća. To je u prvostepenom postupku potvrdio Drugi osnovni sud u Beogradu, ali se Jasnić i dalje predstavlja kao predsednik USSS-a i direktor „EUI Beograd 2020“, kako se vodi i u zvaničnoj evidenciji APR-a iako je upisana i zabeležba da je osnivanje preduzeća u privrednom sporu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari