Još šest lokalnih samouprava Srbije u partnerstvu sa USAID u borbi protiv korupcije 1Branko Ružić Foto: Beta/Saša Đorđević (Arhiva)

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisala je danas sporazum o razumevanju sa predstavnicima sedam lokalnih samouprava iz Srbije u cilju jačanja napora u borbi protiv korupcije i razvoja transparentne, inkluzivne i odgovorne lokalne vlasti.

Sporazum su potpisali predstavnici Niša, Kragujevaca, Sremske Mitrovice, Novog Pazara, Žablja i Starog grada i tako se pridružili Vranju, Šapcu, Somboru, Vrnjačkoj Banji, Raški, Dimitrovgradu i Sjenici koji sarađuju unapređenju transparentnost i većem učešću javnosti u donošenju odluka na lokalnom nivou.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je da je program podrške USAID-a lokalnim samoupravama u Srbiji već dao rezultate, jer su pored ostalog gradovi i opštine doneli nove antikorupcijske planove i povećali učešće građana u planiranju budžeta kroz transparentne postupke.

„To je i jedan od ciljeva reforme javne uprave kako bi se u svakom delu Srbije i u svakom administrativnom postupku obezbedilo da se građani osećaju dostojanstveno i da se pitaju, odnosno da shvate da nisu servis uprave, već obrnuto“, kazao je on.

Ružić je naveo da je njegovo ministarstvo već uradilo izmenu regulative kako primeri dobre prakse ne bi bili samo izuzetak nego pravilo.

Podsetio je da su izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi jasno određene smernice za transparentnost vođenja postupaka, kao i učešće građana u tome.

„Značajno je i da ćemo od 1. septembra 2020. imati centralni registar stanovništva, koji će predstavljati krunu dosadašnjeg proscesa digitalizacije, u kojoj će se naći 13-14 evidencija gradjana poput matičnih kljiga, knjige državljana“ rekao je Ružić.

Istakao je da je trenutno u javnoj raspravi i zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, čime će se još više podstaći gradjani da učestvuju u promenama u svojoj zemlji i svom gradu.

Najavio je i da će Ministarstvo nagradjivati lokalne samouprave koje su se istakle po primrim dobre prakse, a fond za nagrade će iznositi 10 miliona dinara.

Direktor misije USAID-a u Srbiji Majk De la Rosa podsetio je da je prema prošlogodišnjem istraživanju sprovedenom na čitavoj teritoriji Srbije, korupcija jedna od glavnih briga građana Srbije.

Istraživanje je pokazalo da, kako je naveo, 57 odsto gradjana smatra da je korupcija rasprostranjena u Srbiji i da ima veliki uticaj na društvo, a takvo stanje je uticalo i na nazadovanju Srbije na listi indeksa korupcije organizacije Transparensi internešnal.

„Verujemo da lokalne samouprave imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv korupcije jer su najbliže građanima“, izjavio je De la Rosa.

On je naveo da su neki od osnovnih principa reforme javne uprave veća transparentnost i inkluzivnost gradjana u donošenje politika, jer se jedino tako stvara veće poverenje gradjana u ovo što se radi i podiže se kvalitet odluka koje se donose.

Istaknuto je da će USAID nastaviti da pruža pomoć lokalnim samoupravama, nezavisnim nadzornim institucijama i novoosnovanim odeljenjima za suzbijanje korupcije u sudovima i tužilaštvima u okviru svog četvorogodišnjeg Projekta za odgovornu vlast, čiji je ukupni budžet 8,5 miliona dolara.

Otkako je prošle godine uspostavio saradnju sa USAID-ovim Projektom za odgovornu vlast, Grad Sombor je organizovao javne rasprave o budžetu u 22 mesne zajednice i pet srednjih škola kako bi građani mogli da učestvuju u planiranju lokalnog budžeta.

Načelnica gradske uprave Sombora Helena Roksanić Muslin rekla je da su pored ostalog srednjoškolci odabrali projekte koji će se naći u budžetu grada za narednu godinu, a koji se odnose na potrebe u njihovim školama, poput kupovine opreme za nastavu i renoviranje prostora za nastavu.

Dodala je da je Sombor sa USAID-om radio na projektu uspostavljanja jedinstvenog upravnog mesta koje je otvoreno u septembru ove godine, a koje povezuje lokalnu poresku administraciju i javna komunalna predzeća.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić kazao je da je uz pomoć USADI-a izradjena nova internet stranica grada sa informacijama o aktivnostima lokalne samouprave, gradskim službama koje pružaju usluge gradjanima i budžetu, čime će gradjanima biti omogućeno da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou.
„Novi sajt Vranja će biti dostupan za desetak dana i u potpunosti je uskladjen sa brend strategijom grada“, kazao je on.

Dodao je i da uz pomoć USAID-a i stručnjaka Transparentnosti Srbija uradjena revizija antikorupcijskog plana za Vranje, a uskoro treba da budu izabrani i članovi Lokalnog antikorupcijskog foruma, tela koje će nadgledati sprovođenje tog plana.

Iz USAID-a su naglasili da će nastaviti da pružaju pomoć lokalnim samoupravama, nezavisnim nadzornim institucijama i novoosnovanim odeljenjima za suzbijanje korupcije u sudovima i tužilaštvima u okviru svog četvorogodišnjeg Projekta za odgovornu vlast, čiji je ukupni budžet 8,5 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari