Kinezi ulažu 400 miliona evra u fabriku guma u Srbiji? 1Foto: EPA/ WU HONG

Srbija je moguća destinacija za fabriku guma koju u Evropi namerava da izgradi kineska kompanija Linglong, 20. po redu proizvođač pneumatika na svetu.

Ova vest se danas pojavila u srpskim medijima, uz ocene da je kineski gigant praktično već odabrao Srbiju, iako nema nikakvih zvaničnih navoda o tome.

Vest je potekla od specijalizovane publikacije „European Rubber Journal“, koja je u februaru još objavila da je prema njihovim izvorima Linglong u konkurenciji Češke, Belgije i Slovačke, izabrao Srbiju za lokaciju svoje buduće fabrike. Tu informaciju je pre par nedelja citiralo češki list „Hospodarske novini“ u okviru opsežne analize o gumarskom biznisu u Češkoj, a odatle su je preuzeli srpski mediji. Međutim, Linglong je originalnu vest ERJ-a demantovao odmah po objavljivanju, navodeći da se „sve trenutno razmatra“.

Ipak, Srbija svakako jeste konkurent za ovu fabriku, u kojoj bi prema medijskim navodima, trebalo da se proizvodi 10 miliona pneumatika za putničke automobile godišnje, dva miliona kamionskih guma i još 10.000 „ofroud“ pneumatika.

Predsednik Linglonga Vang Feng je prošle godine bio gost na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića kada se sa njim i sastao, a zvanični sastanak su održali i predstavnici njegove kompanije sa delegacijom Razvojne agencije Srbije kada se razgovaralo o kineskom projektu „Jedan pojas, jedan put“, uz fokus na pitanjima vezanim za zemljište, transport, poresku politiku i radne vize.

Tokom prošle godine kao glavni kandidat za ovu fabriku važila je Češka, a predsednik Miloš Zeman je čak i zvanično najavio dolazak Linglonga u tu zemlju. Međutim, kako prenose tamošnji mediji, problem je nastao zbog nemogućnosti pronalaženja adekvatnog zemljišta, kao i zbog toga što Češka nije bila spremna da kineskoj firmi odobri dovoljne subvencije i druge podsticaje, jer kako navode „Hospodarske novini“, „vlasti ne žele da podržavaju nove proizvođače guma, koji ne predstavljaju investicije višeg nivoa dodate vrednosti, ekološki su zahtevni i ne donose veći rast broja radnih mesta u vreme već niske nezaposlenosti“.

Budući da Srbija drugačije stoji od Češke, sasvim je moguće da je Linglong ovde dobio bolje uslove nego u EU. Prema navodima medija, investicija u novu fabriku trebalo bi da dostigne 400 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari