Kome će banka prodati fabriku vode? 1Foto: Miroslava Pudar

Nakon najave Erste banke da će na ime kreditnog duga Fabrike vode u Zrenjaninu namiriti svoja potraživanja iz založnog prava prodajom ovog pogona, postavlja se pitanje ko bi bio potencijalni kupac fabrike koja je koštala osam miliona evra.

Grad Zrenjanin ima prvenstvo kupovine, jer je obezbedio investitoru građevinsko zemljište i potrebnu infrastrukturu, ali za sada nema naznaka da bi do preuzimanja moglo da dođe. Ili se možda takva informacija čuva za predizbornu kampanju.

Nema potvrde ni da je potencijalni novi partner arapska firma Metito, koja gradi fabriku otpadnih voda u ovom gradu.

Autor tima koji je radio stručnu procenu zrenjaninske fabrike vode, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu, šef katedre za upravljanje projektima u građevinarstvu i član Društva procenitelja Srbije, Nenad Ivanišević, kaže da je fabrika u takvom stanju da nije sposobna da u kontinuitetu proizvodi dovoljne količine vode.

– Erste banka jeste dala kredit i stavila hipoteku, tako da ima pravo da prodaje. Zaista je velika glavobolja kome prodati takav pogon, koji ne plasira svoj proizvod i koji trenutno ne radi – kaže Ivanišević.

Stručna komisija, na čijem je čelu bio, konstatovala je da je neophodno rekonstruisati pogon da bi mogao da radi i snabdeva Zrenjanin vodom.

– Potreban je niz koraka i izmena u fabrici, najznačajnije promene ticale bi se predtretmana vode i rezervoara vode. Neophodno je uraditi idejni projekat za te izmene i radove, kao i tahoekonomska analiza koja će pokazati troškove radova i cenu tako prerađene vode. To nisu sva ulaganja, biće potrebno da se obnovi gradska vodovodna mreža jer su cevi stare i prečišćenu vodu ne treba neispravnim cevima dostavljati potrošačima – objasnio je Ivanišević.

Na pitanje lista Danas kako vide prodaju fabrike, u preduzeću Avital doo, u vlasništvu Izraelca Meir Avitala koji se vodio kao većinski vlasnik zrenjaninske fabrike vode, jer je otkupio udeo od Beograđanina Nenada Obradovića, kažu da sada nije trenutak za oglašavanje.

– Sada vam, sigurno, nećemo odgovoriti ali kada budemo spremni, oglasićemo se – navedeno je u kratkom razgovoru iz firme Avital doo.

Ipak, u APR-u je došlo do promene, pa službeni naziv pogona za preradu vode, po prijavi Ivane Glišić Zaveđi, više nije Fabrika vode DOO Beograd, već je sada Fabrika vode DOO Zrenjanin. A u samom pogonu, na Mihajlovačkom drumu, nije moguće pronaći nikoga od zaposlenih. Ne zna se sudbina 14 radnika Fabrike vode, koji su se prethodnih meseci žalili na lokalnu samoupravu, dok odgovorno lice, Aleksandar Savin, nije dostupan.

Erste banka: Prodaja prešla u nadležnost izvršitelja

Imajući u vidu da je shodno odredbama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, Erste Bank ad Novi Sad kao poverilac pred nadležnim sudom pokrenula izvršni postupak prodajom Fabrike vode u Zrenjaninu, nakon donošenja rešenja o izvršenju, postupak sprovođenja izvršenja prelazi u nadležnost javnog izvršitelja. On će poštujući sve zakonske odredbe po sticanju uslova sprovesti elektronsko javno nadmetanje putem namenske platforme „e-Aukcija“. Zaključak o prodaji će shodno odredbama Zakona biti objavljen na elektronskoj oglasnoj tabli Komore javnih izvršitelja, na portalu elektronske prodaje dok će ga Erste Banka objaviti u sredstvima javnog informisanja čime će postupak prodaje biti transparentan i javan, navodi za Danas Erste banka i dodaje da će u okviru svojih ovlašćenja kao poverilac u ovom postupku u svakom trenutku biti na raspolaganju svim zainteresovanim stranama kako bi se ova situacija rešila na najbolji način u korist građana Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari