Kragujevac: Dogovor ili radikalizacija protesta radnika FC Plastik 1Kragujevac Foto: Milan Nikić

Početak pregovora menadžmenta kragujevačke kompanije Fijat Krajsler automobili i Sindikata njene kooperantske fabrike Fijat Krajsler plastik o zahtevima pobunjenih radnika Plastika, zvanično je najavljen za petak, 29. januar.

Zaposeleni u FC Plastiku, podsetimo, od 12. januara organizuju jednosatne obustave rada, izražavajući, na taj način, protest protiv „nametnutog Pravilnika o radu“, kojim im je, kako tvrde, ukraćeno pravo na štrajk, s jedne, i drastično umanjeni regres, naknada za topli obrok i ostale prinadležnosti, s druge strane.

Sindikalci Plastika danas su na konferenciji za novinare ustvrdili da ih menadžment FCA automobila, u čijoj nadležnosti je i njihova fabrika, umanjenjem pronadležnosti, kažnjava za to što nisu hteli da potpišu kolektivni ugovor, kojim im se „protivustavno uskraćuje pravo na štrajk“.

U Sindikatu FC Plastika smatraju i da je menadžment FCA, izbegavanjem da sa njima započne pregovore o radničkim zahtevima odmah po najavi štrajk, prekršio važeći Zakon o radu.

– Ukoliko se tokom predstojećih pregovora sa menadžmentom FCA ne dogovorimo o našim zahtevima, štrajk nastavljamo 3. februara, kada i FCA i naša fabrika počinju ponovo da rade. Izvesno je da ćemo u dogledno vreme da radikalizujemo protest, odnosno da ćemo rad da obustavimo u potpunosti, čime ćemo da zaustavimo proizvodne i montažne trake i u Fijat Krajsler automobilima, poručuju sindikalci Plastika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari