Kragujevac: Razvoj sistema javnih nabavki 1Foto: Wikipedia

Nordijska poslovna alijansa (NPA) zainteresovana je za razvoj sistema centralizovanih javnih nabavki, koji se trenutno primenjuje u Beogradu i Kragujevcu i ostvaruje velike uštede u gradskim budžetima.

Ambasador Finske u Srbiji Perti Ikonen i predstavnici NPA posetili su danas Kragujevac gde su se susreli sa predstavnicima grada, javno-komunalnih preduze a i Regionalne privredne komore.

Nordijske zemlje su poznate i po veoma uređenom i transparentnom sistemu javnih nabavki, a u planu je organizovanje velike konferencije u Srbiji o javnim nabavkama, najavljeno je prilikom susreta.

Ambasador Finske Perti Ikonen je rekao da su sa njim u Kragujevac stigli i predstavnici pet kompanija koje posluju u Srbiji.

Ove kompanije posluju u Srbiji tako da se nadam da će naći poslovni interes i u vašem gradu. Vi takođe imate centralizovani sistem javnih nabavki, i mi smo želeli da dođ emo i da se upoznamo sa tim i vidimo kako on zapravo funkcioniše, rekao je Ikonen.

Ambasador je istakao da Nordijsku poslovnu alijansu čine predstavnici kompanija iz Danske, Švedske i Norveške koje nastupaju zajednički jer dele iste vrednosti, dodajući da su kompanije iz nordijskih zemalja poznate po inovativnosti i kvalitetu proizvoda, kao i po dobrom odnosu prema zaposlenima.

Predsednica borda guvernera NPA Jasmina Vignjević je podsetila da je ta alijansa osnovana kao poslovno udruženje 2009. godine, sa ciljem da se što više nordijskih investitora spoji sa srpskim investitorima i da se pospeše investicije u Srbiju.

Počeli smo sa nekih sedam-osam kompanija, a sada ih imamo blizu 50. Tu su velika imena poput kompanija “Ikea”, “Telenor”, “Volvo”, i “Securitas”, a u nordijskim zemljama postoji i veliki broj malih i srednjih preduzeća koja su zapravo nosioci ekonomskog razvoja. Tu vidimo upravo neku sponu kada je reč o saradnji sa Kragujevcom, rekla je Vignjević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari