Kredit ERDB za termoizolaciju 40 stambenih zgrada u Šapcu 1Foto: D. Eraković

U Šapcu uveliko se realizuje projekat energetske efikasnosti kroz izolaciju stambenih zgrada i ugradnju PVC stolarije i termostatskih ventila na radijatore, tako da će svako domaćinstvo moći da konroliše troškove i značajno štedi.

Računice govore da to može da bude i do 50 odsto u odnosu na prethodno stanje ukoliko se učine sve tri operacije.

Trenutno se radovi izvode na tri zgrade, a kroz projekat biće izolovano 40 zgrada u Šapcu. Ukupna vrednost ovog projekta je 2,5 miliona evra. To je kredit koji je odobrila Evropska investiciona banka za razvoj, nosilac kredita je JKP „Toplana“, a ovu investiciju građani otplaćuju u roku od 12 godina.

Izolaciju zidova, odnosno fasada zgrada, čine stiropor debljine deset centimetara, ugrađuje se i PVC stolarija, a termostatski ventili regulišu potrošnju. Zgrade su ulepšane novim fasadama, dok ovakvi stanovi dobijaju veću cenu na tržištu.

Dosad je izolovano više od 1.700 stanova, i Šabac je jedini grad  koji aktivno sprovodi mere energetske efikasnosti, dok je potrošnja energije u Srbiji višestruko veća od proseka evropskih država.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari