Krkobabić: Za socijalno preduzetništvo potrebno 100 miliona evra 1Foto: Beta

Potrebno je najmanje 100 miliona evra za pokretanje socijalnog preduzetništva, kao trećeg sektora privredjivanje u Srbiji, pored realnog i javnog, ocenio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

„To je preduslov da socijalne zadruge mogu da zažive“, rekao je on.

Dodao je da očekuje da ovaj saziv Skupštine Srbije pokaže „zavidan stepen društvene odgovornosti i predvidi ta sredstva u budžetu za narednu godinu“.

„To od njih očekiju osobe sa invaliditetom, žene i muškarci odredjene starosne dobi izbegla i raseljena lica, i svi oni koji bi da rade i žive od svoje zarade. Zaposlenje i zarada – da, milostinja – ne“, rekao je Кrkobabić.

Pojasnio je da je socijalno preduzetništvo korektivni faktor nesavršenosti tržišne ekonomije i zato treba da predstavlja, pored javnog i realnog, treći sektor privredjivanja.

Taj tip preduzetništva, kako je kazao, ima različite organizacione oblike i pravne forme: preduzetnička radnja, društvo sa ograničenom odgovornošću, akcionarsko društvo, zadruga, i zaposlio bi sve one koji su trenutno nekonkurentni na tržištu rada – osobe sa invaliditetom, izbegla i raseljena lica, manjinske grupe, ljudi odredjene životne dobi i one proglašene ekonomskim i tehnološkim viškom.

„Zaposlenje za njih nije samo izvor egzistencije, već i način za vraćanje preko potrebnog dostojanstva“, smatra Кrkobabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari