LSV: NIS prodat po nepovoljnim uslovima 1Foto: lsv.rs

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra da je obeležavanje 10. godišnjice saradnje opštine Novog Bečeja i kompanije NIS svečanom programom šaljiva vest jer bar malo upućeni znaju da je NIS prodat Ruskoj federaciji po izuzetno nepovoljnim uslovima.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo traži reviziju ugovora jer iNIS umesto zakonskih 7 odsto plaća eksploataciju energetskih izvora samo 3 odsto.

Rudna renta je procenat zarade od rudnih i prirodnih bogatstava, poput rezervi nafte i gasa, koji pripadaju svim građanima Srbije, dok firme imaju pravo eksploatacije, podseća stranka.

takođe ističe da se rudna renta u svetu kreće od 10 do više 30 odsto u nekim zemljama. Čak je i u Srbiji pre tri godine rudna renta povećana sa tri na sedam odsto, ali je Energetskim sporazumom Rusije i Srbije NIS zaštićen od negativnih promena u poreskom sistemu Srbije.

U ovom dokumentu se navodi da se na kompanije koje su obuhvaćene Sporazumom neće odnositi bilo kakvo pogoršanje uslova oporezivanja do dostizanja isplativosti dogovorenih projekata.

U slučaju NIS, ova klauzula je iskorišćena da bi kompanija nastavila da plaća rudnu rentu po starom zakonu, ukazuje LSV.

Zbog takve situacije smešna je i priredba i ponos koju je predsenik opštine Novi Bečej iskazao zbog saradnje sa NIS, ističe LSV u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari