Foto: lsv.rs

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo traži reviziju ugovora jer iNIS umesto zakonskih 7 odsto plaća eksploataciju energetskih izvora samo 3 odsto.

Rudna renta je procenat zarade od rudnih i prirodnih bogatstava, poput rezervi nafte i gasa, koji pripadaju svim građanima Srbije, dok firme imaju pravo eksploatacije, podseća stranka.

takođe ističe da se rudna renta u svetu kreće od 10 do više 30 odsto u nekim zemljama. Čak je i u Srbiji pre tri godine rudna renta povećana sa tri na sedam odsto, ali je Energetskim sporazumom Rusije i Srbije NIS zaštićen od negativnih promena u poreskom sistemu Srbije.

U ovom dokumentu se navodi da se na kompanije koje su obuhvaćene Sporazumom neće odnositi bilo kakvo pogoršanje uslova oporezivanja do dostizanja isplativosti dogovorenih projekata.

U slučaju NIS, ova klauzula je iskorišćena da bi kompanija nastavila da plaća rudnu rentu po starom zakonu, ukazuje LSV.

Zbog takve situacije smešna je i priredba i ponos koju je predsenik opštine Novi Bečej iskazao zbog saradnje sa NIS, ističe LSV u saopštenju.