LSV: Umanjiti akcize za gorivo 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pitala je danas ministra energetike Aleksandra Antića šta je preduzeo u vezi sa činjenicom da građani Srbije, koji imaju maltene najniže plate u Evropi, ujedno plaćaju gotovo najskuplje gorivo.

U saopštenju LSV je navela da simbolično pojeftinjenje goriva za 90 para po litru nije i ne može biti nikakva zamena za to da vlast ne smanji svoja zahvatanja koja prelaze 50 odsto od svake litre goriva.

Iz stranke se pitaju kako je moguće da dizel gorivo nižeg nivoa prerade može biti skuplji od bezina i koje mere će biti preduzete u slučaju da cena goriva nastavi da raste na svetskom tržištu.

Oni su ocenili da je neophodno hitno promeniti Zakon o akcizama.

Liga je podsetila ministra Antića da je NIS, prema sopstvenom priznanju, prošle godine ostvario 80 odsto veću neto dobit nego u 2016, odnosno oko 200 miliona evra.

Javnost treba da zna dokle će biti moguće da NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom i u trenutku dok plaćamo ovakve cene goriva – vadi našu naftu uz najnižu nadoknadu, tzv. rudnu rentu u Evropi.

Krajnje je vreme da ministar Antić prestane da na račun naših građana štedi novac NIS Gaspromnjeftu i da se pristupi redefinisanju Energetskog sporazuma,stoji u saopštenju LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari