Mali: Budžet za 2019. usmeren ka povećanju životnog standarda 1Siniša Mali i Ana Brnabić Foto: Fonet/Antonio Ahel

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je važna vest da su poslanici Skupštine Srbije danas usvojili budžet za 2019. godinu koji je usmeren ka povećanju životnog standarda građana, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

“Od 1. januara krećemo i sa većim platama u javnom sektoru, povećanje plata između 7 i 12 odsto. Imamo novca i za povećane penzije koje su krenule da se isplaćuju već u oktobru ove godine. Povećana je minimalna cena rada sa 143 na 155 dinara, dakle minimalna plata je viša od 27.000 dinara. To je deo u budžetu koji je usmeren upravo ka povećanju životnog standarda naših sugrađana. Što smo obećali, mi smo i realizovali”, rekao je ministar, gostujući u Dnevniku RTS-a.

On je, kako se navodi u saopštenju, objasnio da je sada izazov da se nastavi trend stope rasta koja za prvih devet meseci ove godine iznosi 4,5 odsto. “Srbija je sada jedna od najbrže rastućih ekonomija, ne samo u ovom delu Evrope, već u čitavoj Evropi, i najveći izazov nam je da upravo taj rast nastavimo i u 2019. i 2020. godini. Što brže i što više rastemo, to znači za građane viši standard, manju nezaposlenost i bolji kvalitet života”, istakao je Mali.

Na pitanje kako komentariše to što Fiskalni savet smatra da bi privredni rast bio veći i održiviji da je novac više usmeren u prosvetu i zdravstvo, a manje u opremu za naoružanje vojske i policije, ministar kaže das u novim budžetom svi na dobitku.

“Svi su dobili više u budžetu za 2019. godinu. Dakle, budžet je tako koncipiran da postoji balans između svih onih ministarstava koja su nešto zahtevala. Imate ulaganja i u vojsku, naravno mi želimo da Vojska Srbije bude što jača i opremljenija. Ko nije ponosan na to što imate konačno i ponovo migove koji lete našim nebom i koji nas čuvaju? A, s druge strane, imate sedam milijardi veće subvencije za poljoprivrednike, imate veći budžet za zdravstvo, za prosvetu takođe. Prosvetari dobijaju devet odsto povećanje plata 2019. godine. Uravnotežen je budžet, to kaže i Fiskalni savet, balansiran i potpuno realan”, rekao je ministar.

Kada je u pitanju rasterećenje privrede, ministar kaže da je u kreiranju budžeta to bio jedan od prioriteta.

“Imate poreske olakšice koje se vrednuju oko devet milijardi dinara. Dakle, umesto u budžet Republike Srbije, ostavljamo privredi. Samo ukidanje doprinosa za nezaposlenost, to je 12 milijardi dinara, 100 miliona evra ostavljamo privrednicima, umesto da ide u budžet. Kada pogledate rezultate, osim visoke stope rasta, imate i situaciju da ove godine imamo već 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija. To je deset odsto više nego prošle godine. Apsolutno rastu i domaće i strane investicije. Još jedna stvar koja je važna, u budžetu imate i nikada veće kapitalne investicije, 220 milijardi dinara investicija koje finansira država”, kaže ministar.

On podseća i na stopu nezaposlenosti od 11,3 odsto, ističe se u saopštenju.

“Nikada manje nezaposlenih nismo imali, ali nismo zadovoljni tom cifrom. Hoćemo još to da smanjujemo. Zato se borimo za svako novo radno mesto”, istakao je Mali.

Mali smatra da će novi budžet, kao i prateći zakoni, znatno poboljšati poziciju Srbije na Duing biznis listi.

“Ceo set reformskih zakona koji je danas usvojen u Skupštini upravo je usmeren i ka tome da napredujemo na Duing biznis listi, Srbija je među 50 najboljih zemalja u svetu po tome. Tome smo posvećeni, radujem se sledećoj rang-listi Duing biznis liste Svetske banke. Mislim da ćemo napraviti veliki korak napred”, objašnjava ministar i dodaje da  za građane to znači dolazak investitora i nova radna mesta.

“Što ste bliži vrhu, atraktivniji ste za strane investicije, dolaze investitori, grade, vi onda gradite infrastrukturu koja je potrebna, smanjujete nezaposlenost, povećavate zaposlenost, raste životni standard. To je, na kraju, ekonomska politika ove vlade i za to se borimo iz dana u dan”, istakao je Mali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari