Mali: Povišica zdravstvu do 12 odsto 1Foto: Ministarstvo odbrane

Zdavstveni radnici dobiće povećanje plata do 12 odsto, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Najveće povećanje od 12 posto mogu da očekuju medicinski i stomatološki tehničari, dok će doktori medicine i stomatolozi, kao i doktori specijalisti, dobiti uvećanje plata za 10 odsto. Ostali zaposleni u zdravstvu dobiće uvećanje plata od sedam odsto, objasnio je ministar Mali.

U saopštenju Vlade Srbije nakon posete ministara finansija i zdravstva italijanskoj pokrajini Veneto, ističe se da je „razvoj i jačanje zdravstvenog sistema jedan od prioriteta Vlade“.

Ministri zdravlja i finansija Zlatibor Lončar i Siniša Mali upoznali su se danas za načinom rada zdravstenog sistema u italijanskoj regiji Veneto, ocenivši da su iskustva iz te regije primenjiva i u Srbiji i mogu biti veoma korisna, naglašeno je u saopštenju.

Lončar i Mali borave u dvodnevoj radnoj poseti italijanskoj regiji Veneto, u okviru koje su danas imali priliku da sa italijanskim kolegama razmene iskustva i primere dobre prakse, naročito u pogledu organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema.

Ministar Lončar je ocenio da su tokom posete dobili „značajna saznanja u pogledu načina rada i organizacije zdravstvenog sistema, odnosno mogućnosti za konkretne primene iskustava italijanskih kolega“ posebno na planu informatizacije zdravstvenog sistema, uvođenju elektronskog recepta i smanjivanja lista čekanja.

„Siguran sam da nas u budućnosti čeka mnogo konkretnija saradnja, koja će doprineti uspostavljanju još efikasnijeg i kvalitetnijeg zdravstvenog sistema u Srbiji“, istakao je ministar Lončar.

Italijanska regija Veneto se u pogledu dostupnosti zdravstvenih usluga, efikasnosti zdravstvene nege i primene dijagnostičkih aparata i opreme, odnosno po kvalitetu i funkcionisanju zdravstvenog sistema, ističe ne samo u Italiji, već i u većem delu EU, navodi u saopštenju Vlada Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari