Mali: Primena mera od ponedeljka, ukinut PDV za donacije za medicinsku opremu 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je rekao da je danas Vlada Srbije usvojila tri uredbe kojima je određeno kako će privreda moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera u vrednosti 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra, a njihova primena počinje od ponedeljka, 13. aprila.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je današnjim usvajanjem mera ukinuto plaćanje poreza na dodatu vrednost za donacije za medicinsku opremu za državne i javne institucije, a obezbeđena je i novčana pomoć za preduzeća, odnosno isplata tri minimalca, za šta je obezbeđeno 24 milijarde dinara.

Predviđeno je da privatne firme mogu da koriste pomoć pod uslovom da od 15. marta, pa do dana stupanja na snagu uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Ne računaju se zaposleni koji su zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre tog datuma za period koji se završava u periodu od 15. marta 2020. godine, pa do stupanja na snagu te uredbe.

Pomoć će moći da koriste i preduzetnici koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije na dan 15. marta, odnosno na dan proglašenja vanrednog stanja, kao i udruženja i druge neprofitne organizacije, ukoliko nisu na spisku korisnika javnih sredstava.

Mogućnost odlaganja plaćanja poreza i doprinosa se odnosi na one privredne subjekte, uključujući i ogranke i predstavništva stranih pravnih lica, ali ne važe za banke i druge finansijske institucije.

Vladinom uredbom je odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 4. aprila 2021. godine. Izmirenje te obaveze će početi od januara sledeće godine i to na najviše 24 mesečne rate, bez kamate.

Na uplati bespovratnog novca iz budžeta, odnosno minimalne zarade u iznosu od oko 30.000 dinara, mogu da računaju preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja.

Isplata će početi u maju i sledeće dve rate su u junu i julu.

Velika preduzeća će imati pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada posle uvođenja vanrednog stanja.

Isplata će biti u maju, junu i julu, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mart.

Preduzeća imaju obavezu da otvore namenski račun, preko koga će im biti uplaćen taj novac. Međutim, kako je upozorio ministar finansija, izgubiće pravo na korišćenje državne pomoći ako u periodu od uvođenja vanrednog stanja pa do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja, smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Uredbom o finansijskoj podršci privrednim subjektima za održavanje likvidnosti predviđeno je izdvajanje 24 milijarde dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj.

Pravo na korišćenje sredstava imaće preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu, uz uslov da obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost.

Krediti za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredstava odobravaće se na rok otplate do 36 meseci, na grejs period do dvanaest meseci, po kamatnoj stopi od jedan odsto godišnje. Krediti će se odobravati i vraćati u dinarima.

Minimalni iznos kredita koji mogu podići privredna društva je 1.000.000 dinara a preduzetnici i zadruge 200.000 dinara.

Maksimalan iznos kredita može biti: za preduzetnike i mikro pravna lica do 10.000.000 dinara, za mala pravna lica do 40.000.000 dinara i za srednja pravna lica do 120.000.000 dinara.

Osnovni uslov za realizaciju ovih kredita je zadržavanje broja zaposlenih na dan 16. marta 2020. godine s tim da se kako do podnošenja zahteva tako i u toku korišćenja kredita prihvata odstupanje od 10 odsto od broja zaposlenih.

Mali rekao je danas da je podrškom od 100 evra svakom punoletnom građaninu država želela da pokaže da ima jednak odnos prema svima jer je pomogla i privredi.

On je na predstavljanju pravnog okvira za pomoć države privredi i stanovništvu zbog štetnih posledica epidemije virusom kovid-19 na pitanje da komentariše predlog Fiskalnog sveta da se odustane od te pomoći građanima rekao da je „ta mera sjajna“.

„To je jedina primedba Fiskalnog saveta na ceo program podrške države privredi i građanima, osim što su rekli da ga treba što brže primeniti i detaljno razraditi“, rekao je Mali.

Dodao je da podrška od 100 evra unosi optimizam i da ne postoji druga mera podrške, a da ona nekom može da se svidi ili ne svidi.

„Želimo svima da pomognemo, svi smo jednaki, a takvu pomoć predvideli su i razvijenoj zemlje od Srbije kao Homg Kong, Singapur a o tome razmišlja i Norveška“ , rekao je Mali.

Na pitanje da li će se mere za pomoć privredi primeniti i na firme na severu Kosova Mali je rekao da se odnose na sva preduzeća koja su na neki način vezana za Poresku upravu Srbije, da su registrovana u Srbiji, a posluju na Kosovu.

Istakao je da će pomoć na Kosovo ići i preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Čadež: U blokadi skoro hiljadu privrednika

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je danas da su od početka krize, od 9. marta, zaključno sa 6. aprilom, u blokadi je 954 privredna subjekta, a ukupna sumna blokade je 686,3 miliona dinara.

Od ponedeljka program omogućava privrednim subjektima da koriste podršku kako bi preživeli ovaj težak period, u nadi da će trajati kratko, rekao je Čadež i zamolio privrednike da razmisle kada povlače nečiju menicu.

Kada govorimo o delimičnoj obustavi rada, do danas imamo 1.038 kompanija koje su delimično obustavile rad, a okvirni broj zaposlenih je 111.928 radnika, rekao je Čadež i dodao da je oko 5.000 radnika vraćeno na posao sa najavom ovih mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari