Mali: Privrednici zadovoljni merama, nisu otpuštali radnike 1Foto: Beta/Slobodan Miljević

Ministar finansija Srbije Siniša Mali posetio je danas privrednike na jugu Srbije i tom prilikom se uverio, kako je navedeno u saopštenju, da su vlasnici i direktori preduzeća zadovoljni ekonomskim merama koje je sprovela Vlada Srbije i da nisu otpuštali svoje radnike.

Privrednici Vranja su u razgovoru sa ministrom ocenili da su mere bile blagovremene, ispravno koncipirane i da su „pogodile pravo u metu“, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Mali je najavio i novi programa novozapošljavanja koji priprema Vlada Srbije.

Ministar je, zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Draganom Stevanovićem, prvo obišao firmu Ansal Steel, zatim se sastao sa privrednicima u fabrici „Simpo“, kao i sa privrednicima u Surdulici.

„Danas sam imao priliku da razgovaram sa velikim brojem privrednika Vranja, Leskovca, Surdulice, da vidim na koji način se sprovode ekonomske mere Vlade, koji su problemi, da li imamo predloga i potreba da neke stvari promenimo. Veoma je važna poruka koju sam danas dobio, a to je da su mere Vlade bile blagovremene i na pravi način definisane“, rekao je Mali i dodao da se država u datoj situaciji pokazala zaista kao „faktor stabilnosti“.

On je podsetio da je više od 5,1 milijarde evra usmereno na uklanjanje negativih posledica pandemije korona virusa po ekonomiju Srbije.

Mali je kazao da će druga po redu minimalna zarada, kojom država pomaže privatni sektor, biti uplaćen u četvrtak, 4. juna, a još jedan će biti uplaćen početkom jula.

Naglasio je da u razgovoru sa privrednicima nije bilo reči o nekim većim ekonomskim teškoćama, jer se privreda polako pokreće i otvara, već o potrebama dualnog obrazovanja i obezbeđivanju kvalifikovane radne snage.

„Bilo je reči o tome kako pronaći odgovarajuće kadrove za našu industriju i da se novi ljudi zaposle. Upravo zbog toga Vlada Srbije će izaći sa dodatnim merama koje su usmerene na novo zapošljavanje i očekujemo da te mere pokrenu novi talas zapošljavanja“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, „svako od preduzetnika je deo velike slagalice koja se zove BDP“.

„Privreda je veoma kompleksna, imate veliki broj subjekata koji posluju u njoj, i sve što radimo, radimo da naš BDP i rezultat u svim oblastima, bude veći“, kazao je on i podsetio da je Srbija u prvom kvartalu ostvarila rast od pet odsto, što je mnogo veći BDP od hrvatskog čiji je rast bio 0,4 odsto.

Ministar finansija je naveo da predstoji puno ekonomskih izazova, ali da se velike nade polažu i u program „Srbija 2025“, te da je on oslonac i baza budućeg razvoja.

„Podsetio bih vas da smo preko programa 2025. planirali ulaganja od 14 milijardi dinara i u jug i u sever Srbije, u sva mesta u našoj zemlji, u kanalizaciju, vodovod, zdravstvene ustanove, u vrtiće, u škole, u fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, autoputeve, infrastrukturu“, rekao je Mali i dodao da se sada sa privatnim sektorom radi na tome da se njihovo poslovanje olakša.

Borba za veći BDP je ono što sledi, poručio je ministar, i sa prisutnima podelio svoj optimizam da će Srbija po visini BDP biti među top tri zemlje u Evropi u ovoj godini, navedeno je u saopštenju.

„Ja sam optimističan. To za BDP, kažu svi, i MMF i Svetska banka, da su nam predviđanja za našu ekonomiju mnogo bolja nego za sve ostale. Danas je Francuska izašla sa informacijom da će pad njihovog BDP-a biti 11 odsto ove godine, Engleska i više, oko 15 odsto, Hrvatska će imati devet ili 10 odsto, a Srbija kažu biće minus tri a mi kažemo bićemo možda i na nuli jer nam je privreda diverzifikovana na pravi način“, naveo je Mali uz podsećanje i da je priliv kapitala u Srbiju, u prvom kvartalu bio zadovoljavajući i da je premašio 800 miliona evra.

On je poručio i da će prioritet biti očuvanje zdravstvenog sistema kako bi se sačuvali životi starijih građana, ali i borba da roditelji imaju sigurno radno mesto, da imaju posla, veće plate i da kroz rad obezbede bolje uslove života za sebe i svoju decu.

Ministar je ranije danas obišao fabriku „Ansal Steel“ (bivši Zavarivač) koja se bavi proizvodnjom opreme za rudarsku industriju.

Razgovarao je sa poslovodstvom koje je potenciralo pomoć koju su dobili od države, bez koje ne bi mogli da prebrode probleme iz ranijeg perioda.

Ministar je obišao i fabriku kotlova FOS u Surdulici i JP „Vlasinske hidroelektrane“ u tom gradu.

Nakon toga sledi odlazak za Leskovac i sastanak sa privrednicima tog grada.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Mali: Privrednici zadovoljni merama, nisu otpuštali radnike”

  1. Ovo čudo „zna“ da su privrednici zadovoljni merama vlade? Pa raspadamo se i gasimo zajedno sa zaposlenim u našim firmama.

  2. Cekajte da prodje i taj julski minimalac pa cete videti „dobre duse preduzetnicke“. Jedino ako se nakon farse od izbora nesto „mrsno“ ne proda pa se opet „ubrizga neka stimulacija poslovanja“ ali tesko na iole duzi rok. Sve je to kao i ceo antisistem jedna ogromna „rupa bez dna“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.