Mali sa novim direktorom EBRD-a: Zelena agenda prioritet saradnje 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je u razgovoru sa novim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem istakao da je u saradnji sa tom finansijskom institucijom „zelena agenda“ definisana kao apsolutni prioritet.

Mali je kazao da je od velikog značaja podrška koju EBRD pruža Srbiji u sprovođenju projekata u oblasti zaštite životne sredine i da se nada da će nastaviti da podržava i jača privatni sektor.
Srbija je prošle godine, kako je rekao ministar, bila uspešna na međunarodnom tržištu kapitala, te da je u planu i emitovanje zelenih obveznica, kako bi se sproveli važni projekti iz zaštite životne sredine.

On je dodao da će „zelena agenda“ biti i važan deo budućeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ministar je rekao da su u prvom kvartalu ove godine zabeleženi bolji rezultati nego što je projektovano, te da se očekuje da će godišnji rast BDP-a biti i više od projektovanih šest odsto, kao i da je budžet dobro strukturiran, pogotovo imajući u vidu da čak 7,2 odsto odlazi u kapitalne investicije, što dalje doprinosi većem privrednom rastu.

Kako je objasnio, deo tih investicija je u „zelene projekte“ koji su važni jer mogu da privuku privatne investicije.

Mateo Kolanđeli je naveo da su prioriteti u narednom periodu upravo jačanje privatnog sektora, odnosno oporavak privrede nakon pandemije korona virusa, zatim zelena ekonomija i samim tim izgradnja zelenijih i inkluzivnijih privreda u regionu.

„U tom smislu, EBRD će nastaviti da podržava Srbiju“, naglasio je Kolanđeli.

Mali je danas razgovarao i sa bivšom direktorkom EBRD Žužanom Hargitai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari