MAT: Rast industrijske proizvodnje 1

Prema statističkim podacima za avgustu ove godine nastavljen je rast ukupne industrijske proizvodnje u Srbiji, posebno prerađivačke industrije, rečeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen najnoviji broj časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“.

„Ukupna industrija je u relativno visokom međugodišnjem rastu od tri odsto, pogotovo prerađivačka industrija, za koju procenjujemo da bi ove godine mogla da se završi sa rastom od najmanje šest odsto“, rekao je urednik časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ Ivan Nikolić.

„Izvoz i dalje ide impozantnom stopom rasta kao i prethodnih meseci, s tim što je sada međugodišnja stopa rasta za oko dva procentna poena viša od rasta uvoza“, rekao je Nikolić.

On je istakao da su „neto strane direktne investicije, zaključno s julom, zabeležile porast za 140 miliona evra, odnosno za oko 13 odsto“.

Nikolić je naveo da rastu devizne rezerve, suficit na republičkom nivou je oko 66 milijardi evra, a javni dug je niži za milijardu evra u odnosu na kraj prethodne godine.

Nikolić je rekao da je „poslednjih godina građevinrstvo u problemu i da, podatak za 2016. godinu pokazuje da je udeo ulaganja u stanogradnju u bruto fiksnim investicijama u Srbiji oko pet odsto, a trebalo bi da bude 25 odsto“.

On je rekao da lošiji rezultat od Srbije beleži samo Grčka.

Nikolić je rekao da je „u padu broj novoizgrađenih stanova u Srbiji“ i naveo da se u ovom trenutku u zemlji gradi oko 10.000 stanova, a pre pet godina se gradilo oko 18.000.

Ekonomista Stojan Stamenković ukazao je na to da je zabeležen pad proizvodnje mesa.

„Već tri ili četiri meseca je vrlo ozbiljan pad, a dolazi i do povećanja cene mesa“, rekao je Stamenković.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je 2015. godine „došlo do preokreta ka pozitivnim rezultatima poslovanja ukupne privrede, a ti rezultati su u 2016. godini unapređeni“.

On je rekao da ukupna srpska privreda u 2016. godini beleži neto dobitak od 1,9 milijardi evra, dok je u 2015. godini iznosio 1,2 milijarde evra.

Kovačević je podsetio da je 2014. godina završena sa gubitkom od 1,1 milijardu evra.

Kovačević je istakao da je 2016. godina druga godina zaredom sa pozitivnim neto dobitkom.

„Ovo je rezultat zaokreta u monetarnoj i fiskalnoj politici“, rekao je Kovačević.

Na pitanje novinara koliki je realan značaj potpisanih ugovora sa Turskom, Kovačević je naveo da je poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji „strateška inicijativa za nas“.

On je rekao da su „strašno važni politički aspekti posete, kao i da su izuzetno značajni ekonomski, infrastrukturni, trgovinski i investicioni aspekti“.

„Videli smo da je pripremljen sporazum o slobodnoj trgovini koji obuhvata značajne kvote izvoza goveđeg mesa, suncokretovog ulja, suncokretovog semena, suvog voća“, rekao je Kovačević, ali je ukazao na to da su značajniji od toga investicioni poduhvati, kao što su Aerodrom u Lađevcu, auto-put Novi Pazar-Sjenica-Nova Varoš, auto-put Beograd-Sarajevo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari