Matić: Ministarstvo ulaže maksimalne napore da se pruži podrška turističkom sektoru 1Foto: MTTT

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je danas na sastanku sa predstavnicima udruženja turističkih agencija i Privredne komore Srbije (PKS) da to ministarstvo ulaže maksimalne napore kako bi se pružila podrška turističkom sektoru tokom pandemije korona virusa, „koji je bez ikakve sumnje pretrpeo ogromne gubitke“.

„Predložena mera se odnosi na subvencionisanje dela premije osiguranja, kako bi se organizatorima putovanja pomoglo u postupku izdavanja novih polisa osiguranja čija je cena, usled pojačanog rizika, značajno viša u odnosu na period pre pandemije“, rekla je Matić, a saopštilo Ministarstvo.

Podsetila da su osiguravajuće kuće „Triglav osiguranje“, „Globos“ i „Dunav osiguranje“ izrazile spremnost da nastave sa izdavanjem polisa osiguranja turističkim agencijama, u cilju obezbeđivanja uslova za njihovo licenciranje i nastavak poslovanja.

„Najvažnije je da preduzete mere budu ekonomski svrsishodne, kako bi se omogućilo održanje sektora do proleća sledeće godine, kada se, nadamo se, nastaviti da radi u punom kapacitetu“, kazala je ona.

Predsednuca Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Marija Matijević rekla je danas da su predstavnici Udruženja razgovarali sa novom ministarkom Matić o problemu obnove polisa osiguranja putovanja i dogovorili se da se na sledeći sastanak pozovu i osiguravajuće kuće.

Ona je, posle sastanka za Betu, rekla da osiguravajuće kuće odbijaju da potpišu aneks ugovora o osiguranju na tri meseca, već da nude samo godišnje ugovore.

„Agencijama je neprihvatljivo da godišnje premije osiguranja plate paušalno i unapred po visokim cenama od 8.000 evra do 18.000 evra u situaciji kada je zbog pandemije virusa korona neizvesno poslovanje“, rekla je Matijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari