Matić: Više žena u IT obrazovanju 1Foto: Beta/Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas na samitu ženskog liderstva da je sve više žena u obrazovanju u onim sektorima u kojima su muškarci dominantni, kakav je IT sektor i inženjerstvo i da će u četvrtoj industrijskoj revoluciji žene morati da ulože dodatne napore da zauzmu svoje mesto.

Ona je rekla da se broj žena povećava u obrazovanju i da su žene često uspešnije na studijama i upisuju doktorske studije i dodala da su oko 60 odsto diplomaca prošle godine bile žene.

Matić je istakla da 20 odsto zaposlenih u IT industriji u Srbiji čine žene, da ih na IT studijama ima oko 30 odsto, a među inženjerima 40 odsto, kao i da se u IT odeljenja u srednjim školama upisuje sve više devojčica i da one sada čine 40 odsto učenika tih odeljenja.

Ambasador SAD Entoni Godfri ukazao je na značaj digitalne pismenosti za budućnost.

On je ukazao da su globalno žene manje digitalno pismene od muškarca i da je u Srbiji 57 odsto žena digitalno nepismeno, dok je to slučaj sa 51 odsto muškaraca i da je taj jaz prisutan svuda u svetu, jer žene imaju manje novca, pa samim tim i manje pristupa internetu i računarima.

Naveo je i da žene imaju manje slobodnog vremena, da jedna od pet osoba u Srbiji nema pristup internetu i da se digitalne tehnologije i dalje smatraju muškim profesijama u svetu.

On je istakao da svi zajedno moraju da rade na digitalnoj pismenosti, jer je ona ključ za budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari