Među zainteresovanima crnogorska Akvatera i italijanski Zamparini 1

Očekujemo da javni poziv za izbor investitora koji će graditi akva park na lokaciji Lozni kalem kod Niške Banje bude uskoro raspisan.

Utoliko pre što su svi uslovi za to, već izvesno vreme, ispunjeni. Ipak, kako je prošlo šest meseci od dobijanja prethodne saglasnosti Vlade za otuđenje te parcele, što je inače prethodni uslov za raspisivanje javnog poziva, upravo proveravamo da li saglasnost još važi, kao i da li i ostaloj dokumentaciji nije istekao rok. Možda ćemo morati da proverimo, na primer, da li je procenjena vrednost zemljišta namenjenog akva parku ista. Ako je sva dokumentacija validna, javni poziv će biti raspisan brzo, ali ako nešto moramo iznova da pribavimo, rok će biti produžen – objašnjava za Danas načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) Milan Ranđelović.

S druge strane, predstavnici gradske vlasti nisu saopštili konkretne razloge zbog kojih kasni raspisivanje poziva. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da se kasni zato što „fali jedan papir“, ali dobro upućeni izvori tvrde da je pravi razlog završetak infrastrukturnog opremanja te lokacije, koje se odvija uz finansijsku podršku grada i Republike. Vlada Srbije je, u decembru prošle godine, dala saglasnost na Elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini ispod tržišne cene, odnosno zakupnine ili bez naknade na teritoriji grada Niša na lokaciji Lozni kalem javnim nadmetanjem, odnosno da se otuđi zemljište u cilju izgradnje akva parka (Elaborat je usvojila Skupština grada u junu te godine). U elaboratu Grada Niša o isplativosti izgradnje akva parka na lokaciji Lozni kalem navedeni su uslovi koje je prethodno ponudila beogradska firma Akvatera solušens doo. Pred lokalne izbore 2016, međutim, gradska vlast je potpisala Memorandum o razumevanju sa istoimenom firmom, ali sa sedištem u Budvi. Ranđelović je tada potvrdio da je reč o „istoj firmi“. Prema njegovim rečima, crnogorska firma je registrovala svoju firmu u Srbiji jer domaće zakonodavstvo „ne dopušta stranim firmama da učestvuju u javnim pozivima, tenderima, investicijama, poslovima. Uslovi u Elaboratu poklapaju sa onima koje je ponudila beogradska Akvatera solušens samo zato što je to bio jedini zainteresovani investitor, sa konkretnom ponudom. Ukoliko se na javni poziv bude javila samo ta firma, akva park će biti izgrađen pod već utvrđenim uslovima. Ali, ukoliko se javi više ponuđača, posao će dobiti onaj ko ponudi najbolje uslove“, naveo je načelnik KLER-a.

Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) je, međutim, sumnja da je beogradska Akvatera solušens predstavništvo crnogorske istoimene firme u Srbiji, već nova firma jednog od njenih predstavnika, Sahreta Hajdarpašića, koja će, „uz dobru proviziju“, biti samo posrednik u poslu koji će obaviti crnogorska Akvatera. Predstavnici tog udruženja ističu da beogradska i budvanska Akvatera nemaju iste vlasnike, potkrepljujući tu tvrdnju podacima srbijanskog i crnogorkog registra, u kojima je navedeno da je vlasnik ovdašnje Akvatere Hajdarpašić, a one na moru – Advent East Estates S.R.O. (50 odsto), Akvatera solušens iz Budve (25 odsto) i Trakom Foundation (25 odsto). „Beogradska Akvatera registrovana je sa osnivačkim kapitalom od samo 62.999 dinara i ne postoji na adresi koju je navela u APR-u“, kažu u UPSS-u.

Ističu, takođe, pozivajući se na finansijski izveštaj objavljen na sajtu APR-a, da je beogradska Akvatera solušens d.o.o u 2017. poslovala sa gubitkom iz redovnog poslovanja od 857.641,96 dinara. Na sajtu APR-a se vidi i da je Skupština preduzeća, koja ima samo jednog člana, Hajdarpašića, donela odluku da „gubitak ostane nepokriven“. Na sajtu Narodne banke Srbije može se videti i da je račun tog „investitora“, čiji su uslovi ušli u Elaborat, a ući će i u predstojeći javni poziv, neprekidno u blokadi od 27. decembra 2017. Osim Akvatere solušens, za koju se vezuje epitet „vladinog investitora“, interesovanje za izgradnju akva parka nezvanično su najavili i predstavnici Zamparini grupe, u čijem su sastavu kompanije Zamad i Italnis, koje su predhodno, u dva navrata, kupile zemljište na Loznom kalemu, i najavljivale izgradnju luksuznih akva parkova, ali su njihovi ugovori raskidani iz različitih razloga. Bojan Stanisavljević, suvlasnik Zamparini grupe, u kojoj je i Italnis, poručio je da će kompanija Italnis, u saradnji sa novim partnerom, odgovoriti na javni poziv grada Niša za izgradnju akva parka i dati „daleko bolju ponudu od one koja je navedena u Elaboratu“.

Treba, međutim, podsetiti da je Italnis u dobrom delu domaće javnosti ostao upamćen kao italijansko-srpski konzorcijum sa kojim je Grad Niš, 2013. godine, raskinuo ugovor uz obrazloženje da „ni nakon tri godine od zaključenja ugovora nije ispunio oročene ugovorne obaveze“. U konzorcijumu su takve tvrdnje negirali, navodeći da su kasnili „samo sa plaćanjem naknade za građevinsko zemljište, ali zbog toga što nisu na vreme dobili lokacijsku i građevinsku dozvolu, za šta su krivili gradsku administraciju“. Nezvanično su optužili neimenovane funkcionere da su hteli da ih uvuku u korupciju. Sve se završilo tako što je Grad Niš vratio Italnisu 105.000.000 dinara, odnosno 90 odsto novca koji je kompanija uložila. Ova kompanija je kupila 14,94 hektara na lokaciji Lozni kalem u decembru 2010. godine, na javnom nadmetanju, po početnoj ceni od 780 dinara po kvadratu. Zamparinijeve kompanije su, inače, zainteresovane za gradnju akva parka na toj lokaciji još od 2005. godine kada je firma Zamad kupila zemljište na Loznom kalemu za 650 dinara po kvadratnom metru. Zamad je zastupao italijansku Zamparini grupu, u vlasništvu Mauricija Zamparinija, inače vlasnika fudbalskog kluba Palermo i tadašnjeg potpredsednika Fudbalskog saveza Italije.

Minimum zahteva

Elaboratom je predviđeno da budući investitor, ukoliko na javnom pozivu ne bude boljih ponuda, besplatno dobije 5,4 hekatara zemljišta na lokaciji Lozni kalem, čiju je tržišnu vrednost Ministarstvo finansija procenilo na 238.634.000 dinara. On će u izgradnju akva parka od 9.000 kvadratnih metara, sa najmanje sedam otvorenih i zatvorenih bazena, morati da uloži najmanje 9.000.000 evra, i to u roku od tri godine. Obavezaće se, takođe, da gradu dostavi bankarsku garanciju u visini vrednosti zemljišta, kao i da obezbedi da objekat radi najmanje pet godina.

Italijani ne odustaju od trke

– Italnis i partneri će kupiti zemljište na Loznom kalemu, i to po tržišnoj ceni, u akva park spremni smo da investiramo 15 miliona evra, kao i da zaposlimo 103 radnika. Podsetiću da je Italnis , sa predhodnim partnerom, italijanskom kompanijom Stefanijom S.R.L. koja je, inače, vlasnik dva akva parka u Italiji, jedina kompanija koja je kupila zemljište na lokaciji Lozni kalem i izmirila svoje obaveze, i to dva puta. Grad Niš je, međutim, raskinuo ugovore i vratio nam novac, koji je u međuvremenu obezvređen. Razlog za takav razvoj događaja je politika i mafijašenje – tvrdi Bojan Stanisavljević, suvlasnik Zamparini grupe, u kojoj je i Italnis, i dodaje da su spremni da posao završe za 12 meseci od dobijanja dozvola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari