Mihajlović: Cilj trgovinska razmena sa Bugarskom 3,5 milijardi evra 1Foto: FoNet/Marko Mišić

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da Srbija i Bugarska po saradnji i zajedničkim projektima treba da budu primer za druge zemlje regiona i pozvala bugarske građevinske kompanije da se udružuju sa srpskim kako bi zajedno radili na infrastrukturnim projektima.

Mihajlović i zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev poručili su, otvarajući poslovni forum „Srbija-Bugarska“ da je zajednički cilj dve zemlje da povećaju trgovinsku razmenu sa milijardu na 3,5 milijardi evra.

Završetak izgradnje istočnog kraka drumskog Koridora 10, koji spaja Srbiju i Bugarsku, modernizacija i rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad sa izgradnjom obilazne pruge oko Niša i izgradnja gasne konekcije su projekti koji predstavljaju osnov za bolje povezivanje, ocenila je Mihajlović.

Mihajlović je pozvala bugarske komanije da sa srpskim firmama konkurišu na novim infrastrukturnim projektima u Srbiji, uključujući modernizaciju železnice i izgradnju „autoputa mira“ Niš-Merdare-Priština.

Dončev je istakao da Bugarska, kao predsedavajuća EU, želi da snažnije postavi na evropsku agendu pitanje proširenja Evropske unije, konkretno Zapadnog Balkana.

Balkanske države imaju komplikovanu i dugu istoriju, a voleo bih da možemo da budemo bogatiji nekim drugim stvarima. Možemo uvek da se setimo šta se desilo pre 100 ili 200 godina, ali bi bolje bilo da istoriju ostavimo istoričarima, ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari