Mihajlović: Država želi da omogući građanima da sami proizvode električnu energiju 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država želi da omogući građanima da sami mogu da proizvode električnu energiju i samim tim imaju niže račune, saopšteno je iz njenog kabineta.

Mihajlović je za TV Prva rekla da će predlozi zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i o obnovljivim izvorima energije koji su usvojeni u ponedeljak to i omogućiti.

Ona je rekla da će novi zakoni omogućiti građanima da delom sami, a delom uz pomoć subvencija države i grada, urade izolaciju i zamene stolariju u svojim kućama i stanovima.

Mihajlović je navela i da je namera države da omogući da na svaki krov kuće i stambene zgrade mogu da se stave solarni paneli.

„Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, zatim okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuju na postojeće instalacije u stanu i kući i za toliko koliko se električne energije proizvede biće vam niži računi. Kada niste kod kuće, ta energije se i dalje proizvodi, odlazi u distributnivnu mrežu i čuva za naredni mesec. S jedne strane, koristite zelenu energiju, a s druge će vaši računi biti niži“, poručila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari