Mihajlović i Nedimović: Biogas važan obnovljivi izvor energije 1Foto: FoNet/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem o održivom razvoju biogasa i elektrana na biogas.

„Ovo je važna tema za oba ministarstva, država se svojim strateškim dokumentima jasno opredelila da koristi sopstvene resurse u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) i tu smo da radimo zajedno na razvoju biogasa i elektrana u ovoj oblasti“, rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Dodala de je da će biti izmenjen Zakon o energetici i usvojen novi zakon o OIE, jer je cilj da unepređenje energetskog sektora u Srbiji koji ima stratešku važnost za privredni razvoj države.

Nedimović je istakao da je poslednjih nekoliko godina očigledan razvoj velikih farmi, posebno kada je reč o tovnom govedarstvu i da se izgradnjom biogasnih postrojenja za organski otpad dobija profit i vodi računa o zaštiti životne sredine.

Biogas je vrsta gasovitog biogoriva koje se dobija procesom anaerobne fermentacije obnovljivih sirovina, organskog otpada iz prehrambene industrije i đubriva. Koristi se za proizvodnju toplotne energije, električne energije i kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari