Mihajlović: Istražne bušotine nijednog trenutka nisu bile predviđene na teritoriji Topole 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/DS

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predstavnicima Topole o geološkim istraživanjima plemenitih i obojenih metala na lokalitetu Rudnik, na kojem istražni prostor delom obuhvata i teritoriju te opštine.

„Istražno pravo izdato je u skladu sa uslovima koje izdaje Zavod za zaštitu prirode, kao i Zavod za zaštitu spomenika kulture, a u ovom slučaju su traženi i dodatni uslovi od same opštine Topola, čime su iz projekta izuzeti svi lokaliteti koji su vezani za vodozahvat i sve što je Zavod za zaštitu prirode preporučio“, rekla je Mihajlović nakon razgovora da predsednikom opštine Igorom Petrovićem i članom opštinskog veća Draganom Jovanovićem.

Naglasila je da pri tome, „ni jednog trenutka nije bilo predviđeno da se izvode geološke istražne radnje na teritoriji opštine Topola u naredne tri godine, koliko traje istražno pravo“, saopštil je njeno Ministarstvo.

Minihavić je istakla da Ministarstvo ostaje otvoreno za sva dodatna razjašnjenja koja su potrebna, kako bi građani, kao i sama lokalna samouprava, imali sve neophodne informacije.
Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije 26. aprila je odobrilo geološka istraživanja plemenitih i obojenih metala na području opština Topola, Ljig i Gornji Milanovac.

Na površini od 84 kvadratna kilometra država Srbija je odobrila istražna iskopavanja na obroncima planine Rudnik, a istražna prava data su kompaniji „Dunav minerals“ Beograd.

Meštani topolskih sela su potom najavili proteste zbog ugrožavanja životne sredine, a rukovodstvo Topole pravnu borbu.

Opština Topola se snabdeva vodom iz vodozahvata u selima Vojkovci i Jarmenovci, a meštani iskopavanja i rudarenje smatraju opasnim po životnu sredinu.

Ministarstvo rudarstva i energetike je prethodno navelo da se izvođenje geoloških radova planira samo na teritoriji Gornjeg Milanovca.

Navedeno je i da u prvoj godini neće biti istražnih bušotina, kao i da 95 odsto geoloških istraživanja ne dovede do eksploatacije.

Ukazano je i da terenski radovi ne mogu ugroziti izvorišta vode, jer po zakonu, vlasnik istražnog prava ne može da vrši istraživanje bez apsolutne saglasnosti vlasnika parcele.

Takođe, spomenik prirode „Ostrovica“ je izuzet iz istaživanja plemenitih i obojenih metala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari