Mihajlović: Koncesija za aerodom u septembru 1Foto: MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da se očekuje da Ugovor o koncesiji za beogradski aerodrom bude završen krajem avgusta i da u septembru koncesionar preuzme upravljanje Aerodromom „Nikola Tesla“.

Prema njenim rečima, koncesija je važna jer će omogućiti dalja ulaganja, a ne samo zbog jednokratne naknade.

Investicije u narednih pet do šest godina na Aerodromu „Nikola Tesla“ su u ugovoru i one će se realizovati, a pojavljuju se i drugi zainteresovani investitori, rekla je Mihajlović posle razgovora sa delegacijom Međunarodnog poslovnog udruženja “Pokret francuskih kompanija“ (MEDEF) u Palati Srbija.

Ono što se nazire jeste da će se sigurno graditi pruga od aerodroma ka gradu, navela je ona.

Mihajlović je ukazala da MEDEF okuplja privatne ozbiljne svetski priznate francuske kompanije, koje zapošljavaju 450.000 ljudi, sa prihodom 125 milijardi evra.

Kako je rekla, velika stvar je razgovarati sa njima o budućoj saradnji.

Razgovarali su, kako je prenela, o razvoju srpske železnice, projektovanju, izgradnji i signalizaciji, što je za Srbiju jedan od prioriteta.

Prema njenim rečima, rast spoljno-trgovinske razmene Srbije i Francuske za 10 godina je 53 odsto.

Mihajlović je ponovila da je strateški interes Srbije Evropska unija i da je svaki zakon koji se usvoji u srpskom parlamentu usklađen sa standardima EU.

Predvodnik delegacije MEDEF Šarl Paradi istakao je da je to udruženje u Srbiji prisutno već 25 godina, a da je prošli put delegacija u Srbiji bila 2014. godine.

Sada dovodimo oko 15 preduzeća iz oblasti infrastrukture, inženjeringa, gradnje, softvera, naveo je on.

On je ocenio da su se stvorile nove okolnosti za te tri godine, zahvaljujući privrednom rastu Srbije, za saradnju i ulaganja.

Paradi je najavio saradnju u oblasti železnice, kao i da su zainteresovani za izgradnju metroa i ulaganje u preradu otpada i voda.

Sastanku je prisustvovao ambasador Francuske u Srbije Frederik Mondoloni, koji je istakao da Francuska i Srbija imaju izvanredne odnose koji se svakodnevno poboljšavaju.

On je dodao da ga veoma raduje poseta delegacije MEDEF i radi buduće privredne saradnje.

Francuska je uz Srbiju u pogledu te saradnje, kao i ekonomskog razvoja, stabilizacije regiona i evroinetegracija, zaključio je Mondoloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari