Mihajlović: Kritikuju tri pukotine, a ne vide 300 kilometra novih autoputeva 1Foto: FoNet/MGSI

Potpredsedica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da svi koji kritikuju nekoliko pukotina u Grdeličkoj klisuri, koje su sanirane za 72 sata, zaboravljaju ili neće da vide da je u Srbiji izgrađeno 300 kilometra novih autoputeva.

– O razlozima naprsline na asfaltu koje su već sanirane ali koje ne bi smele da se dešavaju, čekam stručni izveštaj. Treba da znate da je kroz Grdelicu je za manje od mesec i po dana novim autoputem prošlo oko 950.000 vozila, a do 1. septebmra očekujemo 1,9 miliona vozila. O bezbednosti deonice govori da nije bilo nijednog ozbiljnog udesa. I sve te kritike ne mogu da sakriju činjenicu da smo do sada izgradili oko 300 km novih autoputeva, da smo završili Koridor 10 i spojili sever i jug zemlje, da smo obnovili više od 500 km pruga, da polovinom avgusta otvaramo autoput koji spaja Obrenovac i Čačak, da na jesen puštamo kompletan autoput ka Bugarskoj, da krećemo u gradnju tri nova autoputa – odgovara Mihajlovićeva na kritike pojedinih političara u intervjuju za Blic.

Odgovorajući na pitanje kako je radnici i inženjeri gledaju kada obilazi gradilište i da li imaju problem sa ženskim autoritetom Mihajovićeva kaže da se autoritet ne stvara funkcijom već obrazovanjem, iskustvom, znanjem, ponašanjem i ljudskošću.

– Nije mi teško da spavam na gradilištu i nemam problem da gazim po blatu i uništim cipele. Ustajala sam u 4.15 kako bih se spremila za sate i sate sastanaka sa preduzećima u kontejneru pored auto-puta. Naravno, uvek ima onih kojima smeta što sam žensko i u energetici i u infrastrukturi i ta mržnja dolazi od političkih aktera. Ali radnici i inženjeri jako dobro znaju zašto sam na gradilištima. Lakše je sedeti u kancelariji, slati mejlove, zvati telefonom i tako voditi posao, ali to verujte ne daje rezultate – ističe Mihajlovićeva.

Ona dodaje da nema uspeha u poslu „dok ne odete među ljude, dok ne podviknete neodgovornima, dok ne stegnete ruku radnicima na trasi i pitate kako ste, dok ljudi ne vide koliko vam je stalo da se posao završi“.

– Bilo je onih koji su imali problem kad me vide kako sa roze šlemom špartam gradilištima, kako zavirujem u svaki ćošak i zapitkujem „šta je ovo“, ali sada svi znaju da dolazim da rešim problem i da neću da odem dok posao ne završimo. I to poštuju – kaže Mihajlović.

Govoreći o novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti koji uskoro treba da bude donet ona dodaje da je on u nadležnosti ministra rada Zorana Đorđevića.

– Dobro je što će muškarac da sprovodi zakon koji će ženama u Srbiji da obezbedi veća prava. Ali neće biti dobro ako ministar Đorđević sam to bude radio, ako ne budu uključeni i Koordinaciono telo za rodnu raznopravnost koje godinama radi na ovom zakonu, NVO i drugi. Ne bih volela da ovaj zakon bude paravan za ukidanje drugih tela koja se sada bave rodnom ravnporavnošću. Tako nešto ne mogu da prihvatim – navodi ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari