Mihajlović: Otklonjene sve prepreke za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa EU 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim se usvaja pregovaračka pozicija Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Srbije Evropskoj uniji za Poglavlje 15 – energetika, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prema rečima ministarke Zorane Mihajlović, u prethodnom periodu otklonjene su dve glavne prepreke koje su onemogućavale otvaranje pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na oblast energetike.

„U oblasti nafte i naftnih derivata, to je urađeno usvajanjem Akcionog plana za formiranje i održavanje obaveznih rezervi sirove nafte i naftnih derivata, koji je Vlada usvojila krajem maja. Drugi uslov odnosio se na usvajanje akcionog plana za reorganizaciju JP „Srbijagas”, čije sprovođenje će omogućiti razdvajanje delatnosti u sektoru gasa i usklađivanje gasnih preduzeća sa regulativom EU i domaćim zakonima“,  mavela je Mihajlović u saopštenju.

Ona dodaje da je prethodno važan korak u usaglašavanju domaćeg zakonodavstva u oblasti energetike sa evropskim regulativama učinjen donošenjem dva nova zakona – Zakona o korišćenju OIE i Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, i izmenama Zakona o energetici, kojima je Srbija dobila regulatorni okvir usklađen sa odgovarajućim direktivama EU.

Poglavlje 15 – energetika obuhvaćeno je Pregovaračkim klasterom „Zeleni dogovor i održiva povezanost“, a rad pregovaračke grupe za oblast energetike koordinira Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako se navodi u saopštenju, pregovaračkom pozicijom država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja dostignuti nivo usaglašenosti sa pravnim tekovinama Evropske unije, program preostalog usaglašavanja, kao i pregled postojećih i budućih administrativnih kapaciteta za implementaciju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.