Mihajlović: Srbija ključni partner Kine na Balkanu 1Foto: FoNet/ MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je u razgovoru sa zamenikom predsednika Kineske razvojne banke Džangom Šjugangom da bi ta banka mogla da razmotri finansiranje izgradnje auto-puta od Novog Beograda do Surčina, koji bi bio veza sa Koridorom 11, kao i završetak obilaznice oko Beograda.

Mihajlović je istakla da je Srbija zainteresovana da sa Kineskom razvojnom bankom potpiše novi memorandum o saradnji na realizaciji velikih projekata.

Završavamo Koridor 10, krećemo u novi investicioni ciklus vredan više od pet milijardi evra, deo smo globalne kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put” i jedna od prvih zemalja regiona koja je potpisala memorandum o saradnji sa Kinom, rekla je Mihajlović. Džang Šjugang je kazao da je Kineska razvojna banka zainteresovana za saradnju na infrastrukturnim projektima u Srbiji i da je svesna njihove važnosti za državu.

Srbija je naš ključni partner u ovom region i želimo da sarađujemo na velikim infrastrukturnim projektima koje realizujete, rekao je Džang Šjuagang, dodavši da je Kineska razvojna banka saglasns da prvi korak bude potpisivanje novog memoranduma o saradnji sa Vladom Srbije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je trenutna vrednost kineskih investicija u prestonici 800 miliona evra i upoznao kineske bankare s najvažnijim infrastrukturnim projektima koje grad planira da realizuje, a najveći je izgradnja dve linije metroa i tunela koji bi išao ispod centra grada.

Dodao je i tunel koji bi povezao novi most na Adi sa auto-putem, kao i gradnju dva mosta, jednog preko Save, a drugog preko Dunava.

Ukupne investicije koje Beograd planira da sprovede u narednih deset godina iznose 13 milijardi evra i zainteresovani smo za saradnju sa Kineskom razvojnom bankom, istakao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari