Foto: Facebook

Ona je, u zajedničkom obraćanju sa direktorkom Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravkom Negre, uoči njihovog sastanka u Vladi, precizirala da je vrednost deonice Niš – Pločnik 212 miliona evra i da u novembru kreće eksproprijacija na tom delu.

Na novinarsko pitanje da li je to prioritet za Srbiju i ko ima najviše koristi od ovog auto puta, Mihajlović je rekla da je Srbiji ovo omogućava pristup moru, da će auto put od Niša do Merdara pomoći razvoj topličkog i niškog okruga, ali i Srbima koji žive na Kosovu.

Srbija je tranzitna zemlja, ima bolji položaj od drugih u regionu i to treba iskoristiti, naglasila je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je tema razgovara sa Negre i modernizacija i elektrifikacija pruge Niš – Dimitrovgrad i obilaznica oko Niša, što je projekat vredan 260 miliona evra.

Negre je rekla da EIB pregovara i sa kosovskom stranom o izgradnji puta na Kosovu koji će spojiti Niš sa Prištinom, pa tako i Srbiju sa Albanijom i lukom Drač, kao i ostale zemlje kao što je Mađarska i druge iz centralne Evrope.

Govoreći o projektu Niš Dimitrovgrad, ona je naglasila da su već odobrena bespovratna sredstva od 75 miliona evra iz sredstava Evropske unije, koja se kombinuju sa sredstvima Srbije, uključujući kredite EIB. Ona je naglasila da je EIB neprofitna organizacija koja pod vrlo povoljnim uslovima pomaže velike infrastrukturne objekte.

Na pitanje o iznosu kredita i donacijama, Negre je rekla da će se to detaljno utanačiti. Srbija će podneti aplikaciju u okviru Fonda za Zapadni Balkan i naš cilj je, pošto podržavamo tu aplikaciju, da iznos bespovratnih sredstava bude što veći, rekla je Negre.