Mihajlović:Domaće firme krive za kašnjenje 1Foto: Medija centar

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da su za kašnjenje na deonici auto-puta Ljig–Preljina krive domaće kompanije i da ne želi više ni dan kašnjenja za završetak radova na toj deonici.

Mihajlović je u razgovoru za RTS rekla da je za završetak radova na deonici auto-puta Ljig–Preljina postojao samo jedan rok, a to je 25. avgust.

„Put je gotovo gotov, 99,5 odsto. Neka nova vrsta roka je kraj oktobra. Mi nećemo ni dan kašnjenja i niko nema pravo da u finišu usporava radove i to je nemoralno. Niko ne radi ništa besplatno, ne smeju da greše i koriste staru opremu, a da novu drže van zemlje. Zbog toga sam, kao ministar, ljuta“, istakla je Mihajlovićeva.

Napominje da je komisija koja proverava radove na toj deonici formirana da bi se videlo gde su problemi i šta radi izvođač.

„Do februara nije bilo nadzora. Komisija radi i javno ćemo izaći sa rezultatima. Nisam definisala rok komisije, ali je važno da podzakonsim aktima definišemo bolji odnos između države i onih koji rade na terenu“, smatra ministarka.

Dodaje da sa sobom najmanje četiri inženjera uvek vodi na teren.

„Ako svi kažu – ovde nema dovoljno ljudi, treba više da ih bude – onda moraju da se poštuju takve vrste preporuka. Ovo je posledica nedovoljnog znanja i opreme domaćih kompanija. Nema vremena da se neko uči na ovako velikim projektima“, objasnila je Mihajlović.

Komentarišući ocenu Svetske banke, ona je rekla da sve projekcije Svetske banke i međunarodnih finansijskih institucija idu samo naviše.

„To pokazuje da Srbija sprovodi reforme, da se njoj veruje i da je jedina zemlja u Evropi koja beleži rast BDP-a. Raste zaposlenost, a pada nezaposlenost“, ističe Mihajlovićeva.

Govreći o radovima na izgradnji mosta Ljubovija–Bratunac, kaže da su oni deblokirani i da se izvode.

„Očekujemo u novembru da se spoje obale Drine, ali mora sa BiH da se radi na izgradnji graničnih prelaza. Nije mi jasno zašto se od aprila čeka na odgovor druge strane, izgladili smo sve nesporazume i sporazumi će se brzo potpisati. Sledeće godine biće raspisani pozivi za granične prelaze. Ovaj most smanjuje putovanje i povećava broj radnih mesta“, napomenula je Mihajlović.

Ističe da, što se tiče građevinskih radova, sve ide po planu.

„Nema razloga da u oktobru sledeće godine ne idemo preko tog mosta“, dodaje ministarka Mihajlović.

Uptana o potencijalnim predsedničkim kandidatima, Mihajlović je rekla da je ta tema nametnuta.

„SNS će o tome razgovarati tek sledeće godine, a predsednik stranke je svojim radom pokazao da ume da proceni i oceni, i treba pustiti njega da oceni ko će biti kandidat SNS“, zaključila Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari