Ministarstvo: Propusti u vezi sa bezbednošću radnika Zastave oružje 1

Kako se predstavnici rukovodstva Zastava oružja nisu pojavili na poslednjoj sednici Odbora za bezbednost i zdravlje na radu pre nekoliko dana, sindikat u ovoj fabrici zatražio je od državnih organa da reaguju i zaštite radnike kojima je, kako tvrde, zdravlje ugroženo.

Iz Ministarstva rada Danasu je stigao odgovor da su inspekcije ministarstava rada i odbrane bile u ovoj fabrici početkom marta i otkrile nekoliko nepravilnosti. Između ostalog, poslovodstvu fabrike ostavljen je rok do 30. juna da se Odbor koji nije u funkciji službe integrisane zaštite radnika stavi u tu funkciju, ali i da pruži svu neophodnu pomoć.

– Odbor za bezbednost i zdravlje na radu nije u funkciji Službe integrisane zaštite. Štaviše, od osnivanja 2016, Odbor je održao samo jedan radni sastanak u junu 2017. – navodi se u odgovoru Ministarstva rada.

Sindikat Zastave oružje obavestio je javnost da se predstavnici poslovodstva dva puta zaredom nisu pojavljivali na sednici Odbora na kojoj je trebalo, između ostalog, da se razgovara o nedostatku odgovarajuće zaštitne opreme i brojnih drugih teškoća sa kojima se zaposleni suočavaju. Na sednicima odbora je trebalo, o čemu je Danas već pisao, da se raspravlja i o nebezbednim uslovima rada na fabričkom Strelištu, gde radnici već danima ne ulaze u kabine za pucanje zbog prisustva hemijskih supstanci koje ugrožavaju njihovo zdravlje.

S druge strane, generalni direktor Zastave oružje Milojko Brzaković ne demantuje da je Inspektorat zaštite na radu imao određene primedbe kad je bezbednost na radu u toj fabrici i pitanju, ali i da, kako tvrdi, nije naložio nijednu hitnu meru za njihovo otklanjanje, jer nema razloga za to.

– Tačno je da ima nekih stvari koje treba da se reše u roku od mesec dana, drugih za šest meseci i trećih do kraja godine. Ništa, međutim, ne mora da se rešava u hitnom roku, što svedoči o tome da zdravlje radnika u Zastavi oružju nije ugroženo – ističe Brzaković za Danas.

Uočeni su, kako kaže, problemi nasleđeni iz ranijeg perioda, odnosno problemi stari najmanje 20 godina. Brzaković podseća da je u aprilu 1999. polovina fabrika porušena NATO projektilima, te da dobar deo posledica tog bombardovanja do danas nije otklonjen, pošto za to nema para.

– Potrebni su i vreme i novac da se fabrika vrati u normalno stanje. Preduzimamo sve što možemo, a najbitnije je da smo mnogo para uložili u uspostavljanje bezbednosti proizvodnog procesa i u zaštitu zdravlja ljudi u specijalnim procesima. Otuda danas u fabrici nema prekomernih hemijskih štetnosti i nema radnika sa profesionalnim bolestima – napominje Brzaković, ističući da je fabrika u poslednje tri godine uložila oko 40 miliona dinara u izmeštanje opasnog otpada iz pogona i fabričkog kruga, u skladu za važećim propisima. Opasnog otpada ima još, ali je postupak njegovog izmeštanja u toku, dodaje naš sagovornik i navodi da su sa fabričkih objekata u Zastavi oružju, u međuvremenu, uklonjeni i radioaktivni gromobrani.

Postupak protiv četiri osobe

Inspektori iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i iz Ministarstva za rad bili su u Zastavi oružje u periodu od 5. do 9. marta, navodi se u odgovoru Danasu, a predmet nadzora bile su oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, zaštita životne sredine, zaštita od požara i eksplozija i radnih odnosa.

Inspektori su izvršili za to vreme procenu rizika za 992 radna mesta na kojima odgovarajuće poslove obavlja 2.451 osoba, od kojih su 180 radnih mesta utvrđena kao radna mesta sa povećanim rizikom. „Tokom nadzora, utvrđeno je da četiri zaposlene osobe ne koriste propisana sredstva i opremu za ličnu zaštitu kojom su zadužene i protiv njih je pokrenut odgovarajući postupak“, ističe se u odgovoru Ministarstva rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari