Najavljen rebalans gradskog budžeta u Kragujevcu 1Foto: Pixabay/Mohamed_hassan (Arhiva)

Gradsko veće Kragujevca upravo je pokrenulo inicijativu o rebalansu gradskog budžeta za 2019. godinu i uputilo je odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje.

Krajem prošlog meseca, podsetimo, rukovodstvo grada je najavilo rebalans ovogodišnjeg budžeta od 100 miliona dinara, kako bi se pokrili dugovi Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, u kojem je bio pokrenut pa, nakon burne reakcije zaposlenih u toj ustanovi i preovlađujućeg dela šumadijske javnosti, obustavljen postupak likvidacije.

Pred odbornicima gradskog parlamenta naći će se, navodi se u današnjoj informaciji Službe informisanja gradske uprave, i predlog odluke o proširenim i dodatnim pravima finansijske podrške porodici sa decom i merom za ostvarivanje demografske i populacione politike.

Proširena, odnosno dodatna finansijska podrška porodici utvrđuje se i dodeljuje, pojašnjava se u rečenoj informaciji, radi poboljšanja uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece i roditelja, usklađivanje rada i roditeljstva, posebnog podsticaja i podrške roditeljima da ostvare željeni broj dece, poboljšanja materijalnog položaja porodica sa decom, porodica sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i porodica sa decom bez roditeljskog staranja, ostvarivanja demografske i populacione politike grada Kragujevca.

„Ova odluka ne donosi ništa novo u toj oblasti, već na jednom mestu definiše sva ta proširena prava, a ukupno ih je deset. Iako kao gradska uprava nismo u obavezi da ih finansiramo, mi želimo da proširenim pravima iz oblasti društvene brige o stanovništvu, našim sugrađanima omogućimo kvalitetniji i bolji život. Među proširenim pravima su besplatni udžbenici za učenike prvog razreda osnovnih škola, kao i knjige za nagrađivanje odličnih učenika svih osnovnih i srednjih škola, besplatan prevoz u javnom gradskom saobraćaju za sve osnovce i srednjškolce bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole, boravak na Kopaoniku tokom letnjeg raspusta za decu iz socijalno ugroženih porodica, dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju, a u okviru mera za ostvarivanje demografske i populacione politike to je finansijska podrška za vantelesnu oplodnju“, istaknuto je na poslednjoj sednici Gradskog veća u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari