Nasilje "na insistiranje stranke" 1Foto: Miroslav Dragojević

Želimo da upoznamo javnost sa činjenicama o skandaloznom slučaju nasilnog i nezakonitog nadziđivanja zgrade u Ustaničkoj 214-222.

„Investitori“, odnosno uzurpatori naše zajedničke imovine, izneli su niz neistina u medijima, na koje nismo bili u prilici da detaljno odgovorimo. Činjenice su sledeće:

Polazna osnova za nadorgradnju naše zgrade je kriminalno Rešenje Opštine Zvezdara, odeljenja za imovinsko pravne poslove od 28. aprila 1994. godine, kojim je utvrđeno pravo na nadziđivanje Ustaničke 214-222. za potrebe zadrugara Stambene zadruge „Podstanar“. Zakon o nadziđivanju stambenih zgrada i pretvaranju zajedničkih prostorija u stanove, na osnovu kog je doneto ovo rešenje, ukinut je stupanjem na snagu Zakona o prestanku važenja Zakona o nadziđivanju 11. jula 1994. godine.

Po odluci Vrhovnog suda od 30. novembra 1996. godine, rešenje o zakonitosti provedenog konkursa o pretvaranju zajedničkih prostorija u stanove, raspisanog na osnovu odluke skupštine opštine i prema ovlašćenju iz člana 25. Zakona o nadziđivanju zgrada, ne predstavlja rešenje u upravnoj stvari, budući da odluka o izboru lica po konkursu nema karakter upravnog akta, već se zakonitost ovako donete odluke može ispraviti u postupku u kome se odlučuje o samom pravu određenog lica za pretvaranje zajedničkih prostorija u stanove.

Zakon o nadziđivanju grada u članu 9. predviđa da se nadziđivanje može vršiti pod uslovom da zgrada nije izgrađena do visine predviđene odgovarajućim aktom. Izmene i dopune detaljnog urbanističkog plana predviđaju izgradnju i dogradnju stambenih zgrada u naselju Konjarnik visine do prizemlje + četiri sprata i prizemlje + pet spratova.

Rešenje opštine Zvezdara od 28. aprila 1994. godine mora niti konzistentno i u skladu sa važećim zakonima, kao i sa odlukom Vrhovnog suda Srbije iz 2009. godine koja glasi: Investitori koji budu želeli da nadzidaju zgradu ili adaptiraju zajedničke prostorije moraće da prethodno pribave saglasnost svih stanara. Ova odluka, na osnovu Zakona o Ustavnom sudu, može da se sprovodi retroaktivno.

Po Rešenju opštine Zvezdara od 28. aprila investitor je bio dužan da vlasnicima stanova u zgradi za oduzeto pravo korišćenja na zajedničkim delovima zgrade isplati naknadu koja odgovara srazmernom delu zajedničkih stanova. Zakon o nadziđivanju u članu 32. predviđa da se na postupak utvrđivanja naknade primenjuju odredbe Zakona o eksproprijaciji, sa rokom od dva meseca za sporazumevanje, koji počinje da teče od dana pravosnažnosti rešenja o pravu na nadziđivanje (rešenje opštine Zvezdara je postalo pravosnažno 14. februara 1996. godine). Zakon o eksproprijaciji u članu 34. predviđa da korisnik eksproprijacije stiče pravo da stupi u posed danom pravosnažnosti odluke o naknadi, odnosno danom zaključenja sporazuma o naknadi. Kako je Rešenje opštine Zvezdara postalo pravosnažno 14. februara 1996. godine, a SZ „Podstanar“ do danas nije zaključila, niti započela postupak zaključenja sporazuma sa vlasnicima stanova, odnosno vlasnicima zajedničkih prostorija, u koje spada i krov zgrade, jasno je da je Rešenje opštine Zvezdara i po Zakonu o eksproprijaciji moralo da prestane da važi.

Rešenje opštine Zvezdara doneto je za potrebe SZ „Podstanar“ koji su imenom i prezimenom navedeni u rešenju. Zakon o eksproprijaciji u članu 9. kaže: Eksproprijacijom nepokretnosti korisnik eksproprijacije stiče pravo da tu nepokretnost koristi za svrhu radi koje je eksproprijacija izvršena“. Evidentno je da SZ „Podstanar“ ne planira da u 2017. godini izgradi stanove za potrebe svojih zadrugara!

I onda 23 godine kasnije…

Dana 18. februara 2017. godine Stambena zadruga „Podstanar“ podnela je Gradskoj upravi Grada Beograda – Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, prijavu o početku radova na lokaciji Ustanička 214-222. Za početak radova navodi se 6. mart 2017. godine, a završetak izvođenja radova 5. mart 2018. godine. Uz prijavu je između ostalog priloženo i Rešenje o odobrenju za izgradnju, predato 2. juna 2009. godine, pozitivno odobreno 10. septembra 2009. godine, pravosnažno od 28. septembra.

U obrazloženju Rešenja o odobrenju za izgradnju se navodi da je investitor uz zahtev za dobijanje odobrenja priložio Akt o urbanističkim uslovima, izdat 19. januara 2008. godine. U momentu prilaganja uz zahtev, Akt o urbanističkim uslovima bio je star godinu, 4 meseca i 21 dan, uprkos tome što Zakon o planiranju i izgradnji u članu 91. propisuje da se uz zahtev za odobrenje za izgradnju podnosi akt o urbanističkim uslovima koji nije stariji od godinu dana.

Zakon o planiranju i izgradnji u članu 94. takođe predviđa da se odobrenje za izgradnju izdaje rešenjem, u roku od 15 dana. I ovaj rok je prekoračen, Rešenje je izdato nakon tri meseca i osam dana.

U obrazloženju Rešenja o odobrenju za izgradnju takođe se navodi da je investitor uz zahtev za dobijanje odobrenja priložio Idejni projekat, urađen u Samostalnom birou „Style point“. Idejni projekat je „usklađen“ sa prethodno navedenim, nevažećim Aktom o urbanističkim uslovima.

U obrazloženju još piše da je investitor uz zahtev priložio i Ugovor o ustupanju dela parking mesta, zaključen između SZ „Podstanar“ kao zakupca, i privrednog društva „Presto“ kao zakupodavca. Pošto na lokaciji zgrade u Ustaničkoj 214-222 već sada nema dovoljno parking prostora, niti postoje uslovi za njegovo proširenje, SZ „Podstanar“ je zaključila fiktivni ugovor o zakupu parking mestakako bi ispunila zakonski uslov za dobijanje odobrenja o izgradnji. Ovaj ugovor je sporan pre svega zato što ni zakonom niti pravilnikom nije predviđena mogućnost da investitor ovu obavezu ispuni uzimanjem parking prostora u zakup. Takođe treba imati u vidu da se navedeni parking prostor nalazi 300 metara od zgrade, što sve ukazuje na prevarnu nameru investitora i po ovom pitanju.

Ovakvim postupanjem službenika Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave Grada Beograda izvršena je zloupotreba položaja odgovornog lica, što je krivično delo u smislu člana 234. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

I na kraju, najfrapantniji podatak je da je Gradska uprava Grada Beograda – Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, dana 27. februara 2017. godine prilikom prijave početka gradnje od strane SZ „Podstanar“ prihvatila nevažeće rešenje o odobrenju izgradnje! U samom rešenju piše: Ovo rešenje za izgradnju prestaje da važi ako se ne otpočne sa građenjem objekta, odnosno izvođenja radova, u roku od dve godine od dana pravosnažnosti rešenja. Rešenje je, ponavljamo, postalo pravosnažno 28. septembra 2012. godine. Neko je u Sekretarijatu 27. februara 2017. godine prihvatio rešenje koje je već skoro tri godine nevažeće.

Na samom rešenju, službenik je hemijskom olovkom napravio službenu belešku: PRIMLJENO NA INSISTIRANJE STRANKE NV.

Autori teksta su vlasnici stanova u Ustaničkoj 214-222.

Tekst je objavljen u okviru dodatka Bilten, koji izdaje „Učitelj neznalica i njegovi komiteti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari