Nastavak modernizacije rafinerije nafte u Pančevu 1Foto: NIS

Kompanija NIS potpisala je ugovor o nabavci savremene INDMAX tehnologije i baznog projekta za modernizaciju postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) u Rafineriji nafte Pančevo sa renomiranom međunarodnom kompanijom Lummus Technology (deo McDermott grupe).

Ugovor je deo projekta ukupno vrednog oko 80 miliona dolara.

Realizacija ovog projekta NIS-u će doneti brojne poslovne i ekološke benefite. Nove tehnologije doprineće povećanju proizvodnje propilena, a biće izgrađeno i postrojenje za proizvodnju ETBE (visokooktanske komponente benzina), što će dodatno povećati vrednost korpe rafinerijskih proizvoda.

Takođe, finalizacija projekta koja je planirana do drugog kvartala 2024. godine značiće unapređenje zaštite životne sredine kroz smanjenje emisija čvrstih čestica, a pored toga biće omogućena efikasnija proizvodnja benzina sa bio komponentom.

Kompanija NIS ostvaruje višegodišnju saradnju sa kompanijom Lummus Technology. Kompleks MHC/DHT (za blagi hidrokreking i hidroobradu), ključni projekat prve faze modernizacije Rafinerije i Postrojenje za duboku preradu, kao kapitalni projekat druge faze modernizacije prerađivačkih kapaciteta NIS, izgrađeni su po licencama Lummus Technology.

Rafinerija nafte u Pančevu jedna je od najmodernijih rafinerija u ovom delu Evrope sa maksimalnim godišnjim instalisanim kapacitetom prerade od 4,8 miliona tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari