Nastavlja se proizvodnja automobila u FCA u Kragujevcu 1Foto: Beta/AP/David Zalubowski

Proizvodnja automobila „500L“ u dve smene u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) nastaviće se u sredu, 16. januara, a danas i sutra radnici obavljaju pripreme za nastavak proizvodnog procesa, rečeno je agenciji Beti u Samostalnom sindikatu FCA u Kragujevcu.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković kazao je da se proizvodnja u FCA nastavlja posle dužeg odmora od 23. novembra prošle godine.

„Radnici su u novembru radili samo pet dana, a u decembru i januaru nisu radili. Očekujemo nastavak proizvodnje 410 vozila dnevno, odnosno po 205 vozila u smeni“, rekao je Marković.

On je kazao da očekuje da će glavni menadžeri FCA u Kragujevcu informisati sindikat o planovima i organizaciji proizvodnje u 2019.

„Nadam se da ćemo da čujemo kakve su smernice za kragujevačku fabriku u 2019. i nadamo se boljoj uposlenosti koja će obezbediti da radnici primaju pune zarade“, naveo je Marković.

Po njegovim rečima, prošle godine je proizvodnja u FCA često prekidana zbog usklađivanja sa potrebama tržišta odnosno smanjene tražnje vozila.

Marković je rekao da ti prekidi proizvodnje nisu dugoročno dobri i da zbog toga Samostalni sindikat FCA očekuje da u 2019. počne proizvodnja novog modela automobila.

Dodao je da je Samostalni sindikat FCA krajem 2018. uspeo da obezbedi od poslodavca 20 dana dodatnog odmora kojima je pokriven deo neradnih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari