Nedimović: Planiramo rad na sertifikatima za izvoz kukuruza u Indoneziju i Vijetnam 1Foto: www.mpzzs.gov.rs

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da će se posle dobijanja sertifikata za izvoz pšenice u Egipat, suncokreta i ulja u Tursku i kukuruza u Kinu, raditi na dobijanju sertifikata za izvoz kukuruza u Indoneziju i Vijetnam.

On je na Prvoj srpskoj žitarskoj konferenciji „Serbia grain 2019“, u Beogradu, rekao da će se u drugoj polovini sledeće godine obezbediti podrška proizvođačima za setvu pšenice deklarisanim semenom kako bi se povećao izvoz i kvalitetnije zrno.

„Kkao ne bi deo pšenice otišao za stočnu ishranu obezbedićemo podršku za kupovinu kvalitetnog semena jer otvaramo nova tržišta za taj proizvod“, rekao je Nedimović novinarima.

On je kazao da „očekuje da će se ove godine pšenicom zasejati 550.000 hektara što je nešto manje nego ove godine, ali da je to prirodno zbog plodoreda“ (izmene kulture na jednoj parceli zbog izbegavanja bolesti).

„Iako je ove godine suša, negde su padale kiše i nešto je bolja situacija nego prošle godine. Video sam da je kod onih koji imaju sisteme za navodnjavanje počela da niče“, rekao je on.

Srbija će, prema njegovim rečima, zatražiti i prijem u članstvo internacionalnog Žitarskog saveta da bi mogla da preuzme znanja o poljoprivredi i primeni u Srbiji.

Uz pomoć tog saveta početkom naredne godine će, kako je rekao, biti objavljene i cene žitarica na svetskom tržištu za 2020. godinu što će proizvođačima olakšati da donesu odluke oko prodaje.

Nedimović je rekao i da se razgovara sa Svetskom bankom oko finansiranja čišćenja korita Save i Dunava i obnove lučke infrastrukture kako bi se olakašao izvoz žitarica u Kinu gde roba putuje 45 dana, a kada se izgradi brza pruga Beograd -Budimpešta vreme će se skratiti na oko 12 dana.

„Kada mogu govedina i vino u Kinu, može i kukuruz“, rekao je Nedimović i dodao da je firma „Đurđević“ sklopila ugovor sa kineskim kupcima, vredan 60 miliona dolara, što je oko 35.000 grla goveda, i do sada je izvezla tri-četiri kontejnera od po 70 do 100 tona govedine.

Istakao je da je sa Turskom napravljen ugovor o izvozu 2.400 tona govedine i da su sada turski inspektori u Srbiji i da kontrolišu uslove prerade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari