Nedimović: U Srbiji osigurano svega 12 odsto obradivih površina 1Foto: EPA-EFE/ ALEXANDER BECHER

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstrva Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da je u Srbiji osigurano 12 odsto obradivih površina, dok je broj osiguranika, vlasnika stočnog fonda znatno smanjen.

On je, na konferenciji za novinare organizovanoj povodom završetka trećih Srpskih dana osiguranja u Aranđelovcu, istakao da je „potrebna edukacija“, uputivši apel svim učesnicuma skupa da poljoprivrednicima prenesu šta sve imaju na raspolaganju.

„U Srbiji je veoma nizak procenat osiguranih domaćinstava, od tri do pet odsto kad su u pitanju zajedno registrovana i neregistrovana domaćinstva, a cilj osiguravača je da se u narednom periodu to poveća na više od 30 odsto“, navodi se u saopštenju organizatora skupa.

Generalni sekretar Udružena osiguravača Srbije (UOS) Duško Jovanović, istakao je da su „te brojke i dalje mnogo niže od procenta osiguranja u poljoprivredi u okruženju, kao i da postoji ideja da se subvencije u poljoprivredi vežu za obaveznost polise“.

„Pokušaćemo da zajedno sa državom dogovorimo obavezno osiguranje imovine ili da damo određene povoljnosti polisa u osiguranju imovine i na taj način da obezbedimo sigurnost naših građana i da rasteretimo budžet zbog eventualnih budućih katastrofalnih nepogoda“, objasnio je Jovanović.

Član Upravnog odbora UOS, Zoran Blagojević kazao je da je „pred industrijom osiguranja period u kojem će ona morati da se suoči sa velikim izazovima u vezi sa usklađivanjem poslovanja sa regulativama“.

„Kompletan model poslovanja pretrpeće izmenu i zbog potreba za digitalizacijom, a ono što dodatno moramo da uradimo je da postavimo klijenta u fokus, jer sve ovo što radimo radimo zbog njih“, rekao je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari