Nikolić: Industrijska proizvodnja u maju manja 0,6 odsto, ali ulazi u stagnantni trend 1INDUSTRIJA KABLOVA JAGODINA (Ilustracija)

Industrijska proizvodnja u Srbiji u maju pala je u odnosu na prošlu godinu za 0,6 odsto zbog pada proizvodnje u prerađivačkoj industriji, rekao je danas saradnik publikacije Privredne komore Srbije Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je dobro to što sada taj pad ulazi u stagnantni trend.

„U prva četiri meseca ove godine industrijska proizvodnja je međugodišnje bila povećana samo u februaru za 2,5 odsto, u martu je pala 2,8 odsto, u aprilu je pad ublažen i iznosio je 0,9 odsto“, rekao je Nikolić.

Dodao je da je hronični problem srpske privrede pad proizvodnje u prehrambenoj i hemijskoj industriji, a tokom aprila bilo je zastoja i u proizvodnji naftnih derivata.

„Očigledno da povećana poljoprivredna proizvodnja nije dovoljan imput da bi prehrambena proizvodnja rasla, a ne raste najverovatnije zbog slabe tražnje i male kupovne moći“, rekao je Nikolić.

Istakao je da su u maju ubrzano rasli uvoz i izvoz, ali da je pokrivenost uvoza izvozom bila rekordna u ovoj godini.

On je rekao da je neto priliv stranih investicija od januara do aprila visok i da pokriva deficit platnog bilansa i da dinar blago jača uprkos intervencijama Narodne banke Srbije koja otkupljuje devize kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa domaće valute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari