Posle snižavanja cena naftnih derivata na pumpama Naftne industrije Srbije na taj korak se odlučio i Lukoil Beopetrol. Poslovodstvo te kompanije saopštilo je da je odluku o snižavanja cena donelo u cilju jačanja svoje tržišne pozicije. To znači da je benzin MB-95 jeftiniji za tri dinara, i sada litar košta 72,2 dinara, BMB je pojeftinio za 30 para, 74,9 dinara, cena dizel D2, takođe je niža za 30 para, 59,9 dinara, dok je evrodizel pojeftinio za 2,9 dinara, i sada košta 62 dinara.

Posle snižavanja cena naftnih derivata na pumpama Naftne industrije Srbije na taj korak se odlučio i Lukoil Beopetrol. Poslovodstvo te kompanije saopštilo je da je odluku o snižavanja cena donelo u cilju jačanja svoje tržišne pozicije. To znači da je benzin MB-95 jeftiniji za tri dinara, i sada litar košta 72,2 dinara, BMB je pojeftinio za 30 para, 74,9 dinara, cena dizel D2, takođe je niža za 30 para, 59,9 dinara, dok je evrodizel pojeftinio za 2,9 dinara, i sada košta 62 dinara. Snižena je i cena TNG koji umesto dosadašnjih 35,2 dinara košta 34 dinara. Podsećanja radi od 26. januara na benzinskim pumpama NIS-Petrola motorni benzin MB-95 prodaje se po nižim cenama za tri dinara. Tako sada potrošači na benzinskim pumpama NIS-Petrola litar MB-95 plaćaju 71,9 dinara umesto 74,9 dinara. Ostali manji prometnici naftnim derivatima u Srbiji nisu sledili primer NIS i Lukoil Beopetrola i zadržali su cene na nivou od 21. januara, kada je usledila poslednja korekcija cene benzina shodno odredbama Uredbe o cenama naftnih derivata. Portparol kompanije Pertobart-AVIA Maja Bađin izjavila je za Danas da „u ovom trenutku ne postoje tržišno opravdani razlozi za sniženje cena naftnih derivata“. Odluku Lukoil-Beopetrola o sniženju cena naftnih derivata Maja Bađin objašnjava činjenicom da ta kompanija uvozi „svoju“ naftu iz Rusije i to po znatno nižim cenama u odnosu na druge prometnike. Privatnici poručuju da nisu snizili cenu benzina za tri dinara jer bi se na taj način praktično odrekli svoje marže, i postavljaju pitanje koja je logika da rade ako ne mogu ništa da zarade.

NIS obustavio isporuke benzina MB-95 privatnicima

Naftna industrija Srbije obavestila je privatne prometnike da će im u periodu od 1. do 5. februara u potpunosti obustaviti isporuku bezolovnog motornog benzina od 95 oktana. Maja Bađin, portparol kompanije Petrobart-AVIA potvrdila je za Danas da im se zbog ekologije obustavlja isporuka bezolovnog benzina, i da im je data mogućnost da povuku veće količine tog goriva.

– Takvu ponudu nismo mogli da prihvatimo jer nemamo gde da skladištimo gorivo. Naše pumpe mogu da utankuju samo onoliko goriva koliko može da stane u rezervoare na benzinskim pumpama. NIS nam nudi da preuzmemo potrebne količine goriva iz drugih postrojenja te kompanije ali ne po ceni po kojoj prerađujemo naftu u Rafineriji nafte Pančevo već po višim cenama koje nam se ekonomski ne isplate – ističe Maja Bađin i dodaje da će predstavnici poslovodstva Petrobart-AVIA danas u Ministarstvu rudarstva i energetike ministru Radomiru Naumovu i njegovim pomoćnicima izložiti probleme sa kojima se trenutno suočavaju.

Prema ocenama nekih eksperata za energetiku odgovornost za nestašicu pojedinih vrsta naftnih derivata snose i sami privatni prometnici zato što nisu izgradili velika skladišta u kojima bi mogli da skladište benzin. Rukovodeći se preporukama Ministarstva nauke i zaštite životne sredine ne može u određenim vremenskim okolnostima NIS je odlučio da u određenim vremenskim okolnostima ne isporučuje benzin što znači da bi privatnici trebalo da budu spremni i za takve situacije, što doduše iziskuje dodatne finansijske troškove. Komentarišući snižavanje cene benzina u NIS kažu da se ponašaju shodno pravilima tržišta i preporučuju privatnicima da čine to isto. Oni podsećaju da je država propisala najviše cene goriva, ali ne i najniže, tako da je odluka NIS o sniženju cena sasvim regularna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari