Nišlije: Jedini strani faktor ovde je Vansi 1Sa jednog od protesta građana NIša- Foto: Vesna Torović

Najnovija izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su „po Ustavu aerodromi državni“, kao i da su u građanske proteste u Nišu protiv besplatnog ustupanja niškog aerodroma Republici „umešani faktori iz inostranstva“, proizvela je demantije dela stručnjaka, nevladinih organizacija, te organizatora i učesnika protesta.

Vučić, inače, nije pojasnio kojom odredbom Ustava je regulisano da svi aerodromi moraju biti državni, niti bilo kakve detalje o tome koji su faktori iz inostranstva „zainteresovani za proteste u Nišu i žele da ih podstaknu“. On je kazao i da niški aerodrom „prelazi iz državne svojine u državnu svojinu, a i na jednom i na drugom nivou je ista partija na vlasti“, ne pojasnivši ni kakva je veza između vladajuće partije i državne svojine.

– Izjava o tome da su po Ustavu aerodromi državni je i netačna i promašena. Ustav se ne bavi takvim detaljima. Ali, Ustav propisuje da su lokalne samouprave ovlašćene da upravljaju svojom imovinom, a da država može da donese zakon kojim će se njihova, takva i druga, ovlašćenja i proširiti. Dakle, ne postoje nikakva ustavno-pravna ograničenja da grad Niš ili bilo koji drugi grad upravlja aerodromom čiji je osnivač – kaže za Danas advokat Boško Ristić, koji je bio član parlamentarne Radne grupe za izradu aktuelnog Ustava.

On kaže da Ustav propisuje i da se lokalne samouprave finansiraju iz izvornih prihoda, kao i iz budžeta Republike Srbije, što ne može „zabraniti“ bilo koji organ ili funkcioner.

– Posebna je opasnost što se predsednik Srbije meša u ova pitanja, a za to ga Ustav nije ovlastio. Prema Ustavu, on ima prilično sužene nadležnosti, a ne sme da se meša u ekonomsku politiku, avio saobraćaj, podelu budžetskih sredstava lokalnim samoupravama…, što je u nadležnosti Vlade. On je, dakle, u pravnom smislu, nepozvan da o tome i govori, te nije jasno u kom svojstvu će on uskoro doći u Niš i „rešavati“ problem aerodroma – kaže Ristić.

Predstavnici Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ Mihajlo Bošković i Mladen Jovanović su, pak, juče kazali da je „tačna“ Vučićeva izjava da je u „slučaj niški aerodrom“ umešan strani faktor, precizirajući da se taj strani faktor „zove kompanija ‘Vansi erport’, koja je koncesionar beogradskog aerodroma“. Oni su na konferenciji za štampu potvrdili pisanje našeg lista da pripremaju obraćanje Direkciji za zaštitu konkurencije pri Evropskoj uniji, kako bi ukazali da koncesija za beogradski aerodrom ograničava broj putnika niškom i drugim aerodromima u Srbiji u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, čime se narušava konkurencija, a stvaraju uslovi za monopolski položaj „Vansija“.

Jovanović i Mihajlović su apelovali na Vučića i druge javne funkcionere da „svojim izjavama ne vređaju građane Niša i Srbije“, kako ne bi dodatno dizali ionako ozbiljne tenzije, a građane Niša pozvali na mirno okupljanje 25. aprila, kada je najavljen Vučićev dolazak u ovaj grad.

Penali i za Niš?

– Upozoravamo gradske i republičke čelnike da postoji ogromna opasnost da Niš plaća velike penale zbog potencijalnog raskida ugovora sa lou kost kompanijama Rajaner i Viz er, na šta će se one potencijalno odlučiti kada grad prestane da bude ugovorna strana, a to postane Republika Srbija, koja će im verovatno ponuditi lošije uslove poslovanja. Rajaneru i Viz eru će se u tom slučaju više isplatiti da tokom pet godina, na koliko su zaključeni ti ugovori, primaju veliku kompenzaciju od grada Niša nego da pređu kod jedinog drugog operatora u Srbiji, na centralni beogradski aerodrom – upozorio je juče član Inicijative Mladen Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari