Od 1. septembra Bugarska ukinula PCR test za turiste iz Srbije 1Foto: FoNet / Uprava carina

Od ukupnog broja ljudi iz Srbije koji su ranijih godina letovali u inostranstvu ove sezone tek se svaki deseti odlučio na to, a kada su birali gde će na more odlučivalo je koja zemlja lakše prihvata putnike, odnosno ko ne traži PCR test kojim se potvrđuje da turista nije zaražen virusom korona.

Zato je najveći broj od 70.000 koliko je ih je zasad otišlo na letovanje van Srbije biralo Tursku, Egipat ili Albaniju. To su bile top destinacije ovog leta, ali pred sam kraj sezone situacija bi mogla da se okrene.

U korist Bugarske, na primer, koja je turistima iz Srbije 1. septembra ukinula obavezu imanja testa, što neke turističke agencije na svojim sajtovima ističu u prvi plan. U isto vreme Egipat koji se dobro prodavao poslednja dva meseca, očekuju u agencijama, sada će zbog uvođenja testa od pre dva dana svakako biti manje poželjna destinacija za turiste iz naše zemlje.

Bugarska je i ranije bila poznata kao dobra destinacija, najviše zbog jeftinijeg smeštaja u odnosu na neke druge. I sada domaće agencije imaju solidnu ponudu, te se u komšijskoj zemlji ovog septembra dvoje može odmarati deset dana po ceni od 315 do 400 evra, koliko je noćenje sa doručkom u hotelu sa tri zvezdice. Najveća je ponuda za Sunčev Breg, najpopularnije letovalište na Crnom moru.

Smeštaj je najčešće u hotelima sa tri i četiri zvezdice, gde sedam dana za dve osobe košta od 385 do 485 evra, a deset od 550 do 700 evra. Najčešće jedno dete mlađe od 12 godina ne plaća smeštaj, dok za svako sledeće mora da se doplati od 95 do 125 evra.

Deset dana ol inkluziv ponude u Sunčevom Bregu u hotelu sa četiri zvezdice je 970 evra, dok oni kojima nije bitno da imaju kompletnu uslugu koja uključuje hranu i piće u neograničenim količinama, tokom septembra za manje novca, tačnije za 730 evra mogu da nađu smeštaj i u hotelu sa pet zvezdica, u dvokrevetnoj sobi sa pogledom na more.

Naravno, za one sa manjim budžetom, agencije u Srbiji nude i najam apartmana ili studija, a jedan takav za četvoročlanu porodicu, sa dvoje male dece, je 189 evra za devet noćenja.

Otprilike isto toliko je i najam apartmana sa dve zvezdice u Nesebaru, koji preko domaćih agencija može da se nađe za 190 evra. Noćenje sa doručkom u hotelu sa četiri zvezdice u ovom bugarskom letovalištu košta 370 evra, mada u ponudi postoje različite varijante i u zavisnosti od kategorije hotela ili apartmana deset noćenja u dvokrevetnoj sobi u Nesebaru košta od 300 do čak 1.200 evra.

Agencije u Srbiji za kasno letovanje u Bugarskoj nude i popuste od 10 do čak 55 odsto, koliko je na primer za pojedine hotele u mestu Zlatni Pjasci. Tako je u hotelu sa četiri zvezdice ol inkluziv ponuda za sedam noći 330 do 615 evra u zavisnosti od termina polaska, dok je desetodnevni aranžman od 515 do 875 evra.

U ponudi postoje i hoteli sa tri zvezdice i tu je noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi 33 do 44 evra dnevno ili od 330 do 440 evra za desetodnevni boravak. U istom hotelu moguće je rezervisati i ol inkluziv varijantu koja košta od 53 do 63 evra dnevno. Ono što se putnicima koji se upute ka Zlatnim Pjascima preporučuje je put preko Burgasa koji je bolji od ostalih, dok oni koji redovno letuju u ovom mestu kažu da je ovo idealna destinacija u septembru jer je more i dalje toplo.

Pojedine agencije u Srbiji imaju u ponudi, iako vrlo malo, i apartmana i smeštaja sa dve zvezdice. U jednom od njih devet noćenja u drugoj polovini septembra može da se nađe za 455 evra koliko staje studio za tri osobe, do apartmana za četvoro po ceni od 565 evra.

Ono što je zajedničko za gotovo sve aranžmane, za one koji odluče da idu preko agencije je da oni obuhvataju isključivo prevoz ili svojim vozilom ili autobusom. Oni koji se odluče za autobus, povratna karta od Beograda je nekih 65 evra.

Polovinom avgusta Bugari su, ne bi li privukli turiste, snizili cene ležaljki i suncobrana, a na internetu se može pronaći i spisak plaža na kojima su i besplatni. Tamo gde ih naplaćuju umesto prošlogišnjih 10 leva, sada staju od jednog do pet leva, što je od 60 do 300 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari