Od jula niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana 1Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Regionalni sporazum o romingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, potpisan je danas na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

Sporazum su potpisali predstavnici zapadnobalkanske šestorke. Cene rominga će u prvoj fazi, od 1. jula, biti smanjene za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje roaminga za Zapadni Balkan.

Prema sporazumu, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 19 evrocenti, cene poruke od šest evrocenti, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 18 evrocenti, sve bez PDV-a.

Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za čak 85 odsto, budući da Albanija i Kosovo do sada nisu bile deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH. Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom EU, prenosi Al Jazeera.

Digitalni samit Zapadnog Balkana, u organizaciji Vlade Srbije, traje dva dana.

Regionalni sporazum

Novi regionalni sporazum o romingu deo je rezultata u oblasti povezivanja, Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, na koji su se lideri iz regiona obavezali na samitu zapadnog Balkana u Trstu u julu 2017. godine, kao i agende prioriteta, podržane na samitu Evropske unije i zapadnog Balkana u Sofiji 2018. godine.

S novim regionalnim sporazumom o romingu od jula 2021. neće biti nikakvih dodatnih troškova rominga za sve krajnje korisnike u ekonomijama zapadnog Balkana, a građani će plaćati redovne cene kao da te usluge koriste kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari