Konferencija o zajedničkom regionalnom tržištu Zapadnog Balkana u Novom Sadu 1Foto: Grad Novi Sad

Regionalna konferencija pod nazivom „Jedan region-jedno tržište; Korak ka zajedničkom tržištu EU“ održana je danas u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma. Cilj skupa je da podstakne i afirmiše osnivanja zajedničkog tržišta – lokalnog, regionalnog i evropskog.

Događaj je okupio veliki broj stručnjaka, ambasadora, ministara, predstavnika republičkih i pokrajinskih institucija i banaka. Učesnici Konferencije, došli su iz Srbije, iz zemalja regiona, ali i iz ambasada u Republici Srbiji.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da stalan napredak i produbljivanje regionalne saradnje, posebno kroz regionalne inicijative, nesumnjivo doprinosi integraciji ovog dela Evrope u Evropsku uniju.

– Uloga i značaj lokalnih vlasti, koje su u najbližoj i neposrednoj korespodenciji sa građanima je od nemerljivovog značaja, pa je s toga i današnji razgovor u Novom Sadu važan doprinos produbljivanju ekonomske saradnje u našem regionu. Zato je važno što se po osmi put sastajemo, da kroz razmenu iskustava, znanja i ideja ostvarimo napredak i konkretne rezultate – rekao je gradonačelnik Đurić.

U ime organizatora, obratio se Aleksandar Simurdić koji je istakao da je osma edicija te regionalne platforme, još jedan siguran korak ka zajedničkom tržištu Evropske unije.

– Sa predstavnicima poslovne zajednice, diplomatskog kora i javne uprave razgovaraćemo o potencijalima za saradnju na prostoru Zapadnog Balkana i sagledati šta je učinjeno u prethodnih 12 meseci, od prethodnog izdanja Konferencije, kao i planove za budućnost. Zajedničko tržište je nesumnjivo put kojim treba ići – zaključio je Simurdić.

Prisutni su, između ostalih, bili i potpredsednik Vlade Crne Gore Dragoslav Šćekić, ministar Staša Košarac iz Bosne i Hercegovine, ministri u Vladi Srbije Tomislav Momirović i Darija Kisić, a obratio se i ministar privrede Slobodan Cvetković.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari