Radosno detinjstvo prestaje da postoji: Novi Sad dobija osam novih predškolskih ustanova 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Pred odbornicima Skupštine grada na sednici zakazanoj za petak u Novom Sadu, naći će se i odluka da Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ prestane sa radom, te da je zameni osam novih ustanova.

Nove predškolske ustanove bi bile podeljene onako kako sada izgledaju pedagoške jedinice: „Riznica“ u Petrovaradinu, „Lastavica“ u Veterniku, „Miroslav Antić“, „Plava zvezda“ , „Jovan Jovanović Zmaj“, „Stari grad“, „Pčelica Maja“ i „Dečija planeta“ u Novom Sadu.

Nova organizacija rada predškolske ustanove urađena je na osnovu Elaborat o razvojnom planu mreže javnih predškolskih ustanova na teritoriji grada od 2024. do 2029. godine.

Više ustanova za sada ne znači i više mesta za decu, sigurno je da će biti osam novih direktora sa svojom administracijom.

U Novom Sadu oko 3800 dece ide u privatne vrtiće, veliki broj iz razloga što nema mesta u državnom.

Prosečno, porodice za jedno dete u privatnom vrtiću izdvajaju 35.000 dinara mesečno.

Roditelji su se bunili, pisali peticije i tražili od Grada da im pokrije ekonomsku cenu boravka dece u privatnim vrtićima, ali im je Gradsko veće samo delomično izašlo u susret, malim povećanjem subvencije.

Početkom godine doneta je odluka da se za mlađi uzrast izdvaja 13.000 dinara po detetu, umesto dosadašnjih 10.000, a subvencija za stariji uzrast povećana je na 16.000 dinara umesto dosadašnjih 13.000.

Sa druge strane, više od 17.000 mališana pohađa Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo“ za koje je boravak u vrtićima od 2020. godine potpuno besplatan.

PSG: Razdvajanje „Radosnog detinjstva“ jedino koristi SNS-u

Pokret slobodnih građana Novi Sad smatra da predlog o razdvajanju predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ na osam odvojenih celina nije u interesu građana Novog Sada, već isključivo stranke na vlasti, koja stvara prostor za zapošljavanje novih partijskih kadrova u administraciji.

Novosadski odbor Pokreta slobodnih građana od svog osnivanja se kažu zalaže za povećanje kapaciteta novosadskih vrtića, jer je to ističu jedan jedan od gorućih problema.

– Ni slutili nismo da u SNS rečniku „povećanje kapaciteta vrtića“ podrazumeva isključivo povećanje broja uhlebljenih partijskih vojnika, jer novim planom restruktuiranja nije obuhvaćeno ono što najviše pogađa građane Novog Sada – veći broj mesta za decu. Takođe, brine i nedostatak bilo kakve javne rasprave o ovoj odluci, verovatno jer vlast ne želi da puno vremena pridaje za njih nevažnoj temi – kažu iz PSG.

PSG obećava da će, kada dođe na vlast, omogućiti svakom roditelju da svoje dete može da ostavi u vrtiću blizu mestu prebivališta i to će uraditi tako što će usloviti dalju gradnju širenjem gradske infrastrukture, računajući i vrtiće.

– Povećaćemo broj zaposlenih koji direktno rade sa decom, a ne broj direktora i administrativnih radnika čiji će zadatak biti da prikupljaju sigurne glasove – zaključili su u saopštenju.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari