Radosno detinjstvo: U Novom Sadu liste čekanja biće svedene na minimum 1Foto: Radosno detinjstvo

Počela je izgradnja novog vrtića na Grbavici, u ulici Miše Dimitrijevića u Novom Sadu, a trenutno se na gradilištu radi na raščišćavanju terena.

Kako kažu iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ u naredne četiri godine planirana je izgradnja vrtića i u ulicama Ilariona Ruvarca i Geri Karolja, za koje je u izradi projektna dokumentacija, kao i dve nove predškolske ustanove u Petrovaradinu, u Ulici Patrijarha Rajačića i na Majoru.

Ovo bi trebalo da konačno skrati liste čekanja u državnim vrtićima koje su u Novom Sadu decenijski problem.

„Otvaranjem vrtića na Adicama, koje se očekuje na jesen 2023. godine kapacitet ustanove biće uvećan za oko 250 dece. U objektu u ulici Miše Dimitrijevića, nakon izgradnje i otvaranja istog biće još oko 170 dece. Lista čekanja za upis dece u biće tako svedena na minimum“, rekla je direktorka PU „Radosno detinjstvo“ Marijana Popov.

Kako dodaje, u proteklih deset godina izgrađeno je šest novih objekata, prošireni su kapaciteti u njih desetak, čime se broj dece upisane u vrtiće „Radosnog detinjstva“ povećao za oko 1300, pa ih je sada oko 17000 raspoređenih u 732 grupe u 75 objekata.

Radosno detinjstvo: U Novom Sadu liste čekanja biće svedene na minimum 2
Foto: Radosno detinjstvo

Jedan od tih vrtića je „Kalimero“, koji je izabran od strane Ministarstva prosvete i Instituta za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu među pet vrtića u celoj zemlji kao centar klastera, odnosno mesto gde zaposleni u drugim predškolskim ustanovama imaju piliku da vide kvalitetnu praksu rada sa decom.

„Naša ustanova neguje dugogodišnju saradnju sa velikim brojem obrazovnih i ustanova kulture u našem gradu: VŠSS za obrazovanje vaspitača, Filozofski i medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Srednja medicinska škola „7 april“, Galerija Pavle Beljanski, Muzej Vojvodine, Kulturni centar grada, a intenzivno sarađujemo i sa fondacijom „Novi Sad – evropska prestonica kulture“. Veoma je intenzivna sa ustanovama srodnih delatnosti ne samo sa teritorije Republike Srbije, već i regiona- Republike Srpske, Hrvatske i Slovenije“, nastavlja direktorka.

Centrala kunjinja sprema 60.000 obroka dnevno

Objekat centralne kuhinje Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ u Novom Sadu, najveći objekat ovog tipa u regionu, u kom se dnevno spremi 60.000 obroka i u kom je zaposleno 120 radnika. Otvoren je pre tri godine.

Svakodnevno se priprema četiri obroka; doručak, užina, ručak i poslepodnevna užina. U službi ishrane se pripremaju i obroci za decu koja su na posebnom režimu ishrane iz zdravstvenih ili verskih razloga (razne intolerancije i alergije na određene prehrambene namirnice, deca muslimanske veroispovesti i itd.)

Radosno detinjstvo: U Novom Sadu liste čekanja biće svedene na minimum 3
Foto: Radosno detinjstvo

Novi Sad je tako postao prvi grad u Srbiji koji je uveo poseban režim ishrane u državnim vrtićima za mališane islamske veroispovesti.

„Jako pazimo na to da svi obroci budu pripremljeni u skladu sa njihovim zahtevima i da svinjsko meso bude zamenjeno junetinom ili piletinom u zavisnosti od dnevnog menija. Takođe, hrana se u vrtiće distribuira u posebnim kanisterima, tako da greške nema, roditelji ne moraju da im pripremaju posebne obroke“, nastavila je direktorka.

Motivisanje roditelja da se uključe u rad ustanove

Kako dodaje Popov, saradnja sa roditeljima je otvorena, kroz stalnu komunikaciju, ali i spremnost na kompromise.

„Naši zaposleni svakodnevno motivišu roditelje da se čitave porodice uključe u razvijanje realnog programa u vrtićima. To je jedan od prioriteta naše ustanove. Uvažavanje potreba porodice između ostalog, ogleda se u smislu davanja podrške Servisnom centru za realizaciju tretmana dece u vrtićima, fleksibilnom ritmu dana, pružanju mogućnosti za uključivanje roditelja u različite projekte, kao i podrška ranom roditeljstvu“ rekla je ona.

Kako nastavlja „Radosno detinjstvo“ predstavlja ustanovu koja velikim koracima savladava novu koncepciju rada, čiji zaposleni svakodnevno podižu svoje profesionalne kompetencije na viši nivo.

„Radosno detinjstvo“ najveća je ustanova koja funkcioniše na teritoriji Novog Sada.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari