"Očajni smo, napuštamo poslove da bismo čuvali decu": U Novom Sadu pokrenuta peticija za povećanje subvencija za boravak mališana u privatnim vrtićima 1Spomenik Svetozaru Miletiću u Novom Sadu Foto: Beta/Dragan Gojić

Roditelji dece koja pohađaju privatne predškolske ustanove u Novom Sadu pokrenuli su peticiju u kojoj traže da se subvencije grada povećaju na ekonomsku cenu boravka dece u vrtićima, što je u ovoj godini 26.000 dinara.

Novosadski će Savet roditelja privatnih predškolskih ustanova peticiju, koju je na internetu danas za samo tri sata od kada je objavljena potpisalo čak više od 1500 ljudi, predati Skupštini grada.

Oni zahtevaju da se neodložno izmeni mesečni iznos finansijske podrške po detetu u ovoj godini koji od avgusta iznosi 13.000 dinara za boravak dece uzrasta od šest meseci do tri godine i 10.000 dinara za decu od tri do sedam godina.

– Cena boravka u privatnim vrcima je od 30.000 do 40.000 dinara, prosečno oni sada koštaju 35.000 dinara. Roditelji su očajni. Napuštaju poslove jer im plate ne mogu pokriti te troškove. Zamislite kad imate dvoje ili troje dece, ko će to da plati, a stalno pričamo o natalitetu – kaže za Danas prestavnica roditelja i jedna od orgaizatorki ove peticije.

U Novom Sadu 3800 dece ide u privatne vrtiće koji su od vremena korone, pa posle inflacije i povećanja troškova, primorani da podižu cene usluga. Razlika koju roditelji moraju da doplate sada je toliko velika da je za mnoge od njih nedostižna.

Naša sagovornica podseća da je 2014. godine kada je grad uveo ove subvencije, za svako dete izdvajao 15.000 dinara, dok su privatni vrtići tada koštali 19.000 dinara.

To je kako ističe, još i bila razumna razlika. Od tada do danas, ostala je samo mantra lokalnih političara kako je u Novom Sadu „vrtić za svu decu besplatan“.

Inače, Novi Sad je letos podigao subvencije sa 10.000 na 13.000 (odnosno sa 8.000 na 10.000), ali roditeljima to ne znači mnogo jer je razlika i dalje ogromna.

Sa druge strane, više od 17.000 mališana pohađa Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo“ za koje je boravak u vrtićima od 2020. godine potpuno besplatan.

– Letošnje povećanje subvencija samo je izazvalo dodatni revolt kod roditelja, jer zapravo ništa ne znači. Po zakonu, grad mora da pokriva 80 odsto troškova za boravak dece, a roditelji 20 odsto, što kod nas nije slučaj. Sa druge strane, roditelji čija deca idu u državne vrtiće ne daju ni tih 20 odsto, tako da Novi Sad za svako to dete plaća 30.000 dinara. Mi smo svi poreski obveznici u ovom gradu i na ovaj način trpimo dikriminaciju, pravi se razlika među decom i krši se Ustav naše zemlje – nastavila je ona.

Kako objašnjava, i kad bi im grad dotirao ekonomsku cenu od 26.000 dinara opet bi dobili manje nego roditelji dece državnim vrtićima, ali to je kaže „kompromis na koji su spremni sa svoje strane“.

Jer, iako postojeći problem diskriminacije neće biti u potpunosti rešen, usvajanjem predloga iz peticije, ekonomski položaj roditelja čija deca pohađaju privatne vrtiće će ipak biti u značajnoj meri poboljšan.

Ovo nije prva ovakva inicijativa. Grad je ranije, ističe naša sagovornica, uspevao da „ućutka roditelje“, ali ovaj put su spremni da idu do kraja, jer su sada toliko revoltirani da situacija može „samo da eskalira“.

– Novi Sad ubire veoma mnogo novca od poreza i dovoljno je finansijski jak da može da izdvoji sredstva za 3.800 dece. Pisali smo gradonačelniku, bili smo i na sastanku u Gradskoj upravi gde nam je rečeno da ćemo uskoro dobiti odgovor na naše zahteve, ali mi nemamo vremena za čekanje. Novi Sad je inače jedini grad u Srbiji koji je smanjio cenu ovih subvencija koje su na početku bile 15.000 dinara, da bi več 2016. godine smanjene na 10.000 dinara – nastavila je naša sagovornica.

Roditelji u peticiji traže i da se iznos finansijske podrške porodici sa decom upisanom u privatnu predškolsku ustanovu bude obezbeđen u jednakim iznosima za svu decu bez obzira na uzrast.

Kao i da roditelji ne snose nikakve dodatne troškove privatne predškolske ustanove u situacijama kada je dete opravdano odsutno zbog bolesti, korišćenja godišnjeg odmora ili odsustva do deset dana u kontinuitetu u toku kalendarske godine bez obzira na razlog.

Kao poslednji zahtev navodi se i i da uslov za dobijanje subvencija ne bude takozvana odbijenica  za dete iz PU „Radosno detinjstvo“.

„Članom 21 Ustava Republike Srbije propisano je da su pred Ustavom i zakonom svi jednaki. Svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije. Kako bi se poboljšao nepovoljan i neravnopravan položaj u kojem se nalaze deca koja su prinuđena da pohađaju privatne predškolske ustanove zbog nedovoljnih kapaciteta javnih ustanova čiji je osnivač Grad Novi Sad, podnosimo ovu peticiju“, piše u obrazloženju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari