Šapić obećao besplatne državne vrtiće za svu beogradsku decu, ali privatni vrtići dižu cene i do 70 odsto 1Foto: BETAPHOTO/BEOINFO

Pojedini privatni vrtići u Beogradu podigli su cene pa umesto da roditelji plate manje zbog većih gradskih subvencija, platiće još više. Alternativa je da prebace dete u drugi, takođe privatni vrtić, što je za mnoge – iznuđena trauma.

Besplatne vrtiće za svu beogradsku decu obećao je gradonačelnik Aleksandar Šapić. Ipak, odlukom o podizanju subvencija na 100 odsto ekonomske cene, besplatni će biti samo državni vrtići.

Privatni vrtići su, s druge strane, počeli da podižu cene.

U jednom vrtiću to povećanje je i do 70 odsto.

„Roditelji čija deca idu u državne vrtiće tu uslugu plaćaju između pet i šest hiljada dinara, a sada će koštati – nula dinara. Subvencije u privatnim vrtićima su i ranije postojale, a roditelji su doplaćivali razliku. Ovo je samo porast subvencija. Međutim, privatni vrtići su napravili problem, zato što su podigli cenu svojih usluga. Taj rast nije za 10, niti za 20 odsto – neki vrtići zaista jesu za toliko uvećali cenu – ali vrtić u koji idu naša deca je podigao cenu abnormalno“, kaže za Beograđanka N1 Nina Blagojević.

Na cene privatnih vrtića, kao ni na bilo koji privatni biznis grad ne može da utiče.

Upisivanje deteta u privatni, skuplji vrtić, za većinu roditelja uopšte nije stvar izbora već činjenice da nema dovoljno mesta u državnim predškolskim ustanovama.

I nije da se broj vrtića za proteklu deceniju nije uvećao – jeste. Ali, uvećao se drastično broj privatnih vrtića – sa 39 u 2014. godini na 311 u 2020.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata Predškolskog obrazovanja i vaspitanja Srbije kaže da je poslednje što smo čuli u izjavama predsednika države da je samo glavni grad dobio 455 novih vrtića od 2013. godine.

„Podatke koje imamo kao sindikat je da je nešto malo više od 20 državnih vrtića adaptirano, novoizgrađeno i sanirano, što je jako malo i govori u prilog onome na šta sindikat ukazuje, a to je – tiha privatizacija vrtića“, ističe Bosiljka Jovanović.

Dobrica Veselinović iz „Zeleno levog fronta“ kaže da je očigledno da ne postoji politička volja da se grade novi vrtići.

„Nego je politička volja da se subvencionišu privatni i da se tako jača taj privatni sektor, a ne ovaj naš, državni, gradski. Naša analiza s druge strane govori da se gradu za oko 30 odsto više isplati boravak dece u državnim vrtićima, pošto je za toliko za grad jeftiniji boravak dece u gradskom, nego privatnom vrtiću“, naglašava Veselinović.

Neulaganje u predškolske ustanove i zamenarivanje istih ima još jednu stranu: niske plate vaspitača za ovaj odgovoran posao i posledično – sve manje i manje interesovanje za ovu profesiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari